Hozzávalók 4 személyre
3 evőkanál olívaolaj • 1 db vöröshagyma • 1 db piros kaliforniai paprika • 1 db sárga kaliforniai paprika • 0,5 db édeskömény • 2 gerezd fokhagyma • 2 db babérlevél • 0,25 kiskanál fűszerpaprika (lehetőleg füstölt) • 0,5 kiskanál kurkuma • 0,25 kiskanál Cayenne-bors • 15 dkg paella rizs • 1 dl sherry • 1 csipet sáfrány • 4,5 dl zöldségalaplé • 10 dkg zöldborsó • só • 12 db koktélparadicsom • 5 db articsóka (konzerv) • 3 evőkanál fekete olajbogyó • 2 evőkanál durvára vágott petrezselyem • 4 gerezd citrom
Elkészítés
1. Egy paellasütőben vagy laposabb serpenyőben felhevítjük az olajat, néhány percig pároljuk benne az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott kétféle paprikát és az édesköményt, és közepes lángon puhára pároljuk (kb. 6 perc).
2. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát is, egy percig együtt főzzük, majd hozzáadjuk a babérlevelet, a fűszerpaprikát, a kurkumát és a Cayenne-borsot, és alaposan összekeverjük.
3. Hozzákeverjük a rizst, majd 2 perc után a sherryt, és megszórjuk a sáfránnyal. 1 percig forraljuk, majd hozzáadjuk az alaplét, a zöldborsót és egy kevés sót. Lassú tűzön, fedő és kevergetés nélkül addig forraljuk, míg a folyadék nagy részét fel nem szívja a rizs.
4. A tűzről levéve ízlés szerint sózzuk, majd megszórjuk a félbevágott paradicsommal, articsókával és olajbogyóval, és alufóliával letakarva 10 percig állni hagyjuk. Friss petrezselyemmel megszórva, citromgerezdekkel tálaljuk.
Hozzászólás