Vegetarianizmus pró és kontra

Utánajártunk, vajon mennyi igazság van a vegán táplálkozást övező leggyakoribb nézetekben. Íme, a tények és tévhitek

A nyersétel-diéta gyógyítja a rákot
Ebben máig megosztott az orvostársadalom. Az biztos, hogy egyelőre nem ismert gyors gyógymód, ha a rák már elterjedt a szervezetben. – A rákos betegségek körülbelül 30-35 százaléka azonban kapcsolatban áll az étrenddel – állítja Brenda Davis, a Becoming Raw (A nyersétel-diéta) című könyv társszerzője –, és a növények tömve vannak olyan anyagokkal, amelyek képesek a rák terjedését lelassítani, és csökkenteni az okozott kár mértékét. Zöldségek fogyasztásával, kiváltképpen, ha nyers zöldségekről van szó, csökkenthető a rákos betegségek kockázata.

Hús nélkül nem lehet izmot növeszteni
Sokan gondolják: mivel a hús kalóriában gazdag étel, ahhoz, hogy hasonló mértékű energiához jussunk kizárólag növényi ételekből, elképzelhetetlen mennyiséget kéne fogyasztani. Nem ez a helyzet: utóbbi sokkal kevésbé terheli meg az emésztőrendszert, azaz a szervezet gyakorlatilag energiát takarít meg azzal, hogy nem kell húst emésztenie. Az így megspórolt energiát aztán az izmokra tudja fordítani, tehát „vegetáriánus diétával valójában intenzívebben tud edzeni” – állítja Brendan Brazier vegán triatlonista.

Számos más tévhit kering a sportolás élettani hatása körül.

A bolygót segíti, ha lemond a húsról
Nem feltétlenül igaz. Az biztos, hogy a húsételek és a tejtermékek előállítása valóban jelentősebb ökológiai lábnyomot hagy a növénytermesztésnél, írja Mike Berners-Lee a témát feszegető How Bad are Bananas (Mennyire káros a banán?) című könyvében. De a probléma természetesen nem magával a hússal van, hanem az ipari előállítás mikéntjével – állítja Joel Salatin, a Folks, This Ain’t Normal (Emberek, ez így nem normális!) című kötetében. Szerinte, ha humánusan zajlik, az állattartás nélkülözhetetlen részét képezi a földművelés folyamatának: a bevetésre váró termőföldeken legelő állatok trágyája alapvető fontosságú az egészséges talaj termékenységének megőrzése szempontjából.

Vote it up
312
Tetszett?Szavazzon rá!