Vegye észre teste néma vészjeleit

Súlyos betegségek korai tünete lehet egyebek közt a horkolás, a kézírás megváltozása vagy a bőrkiütés is

Elfelejtett nevek
Nem ugrik be a szomszéd neve a kerti partin? Talán csak a stressz vagy a kimerültség az ok, de az apróságokkal, például nevekkel vagy bevásárlólistákkal kapcsolatos feledékenység a hipotireózis, vagyis az alacsony pajzsmirigyhormonszint jele is lehet.

– A betegek arra panaszkodnak, hogy az agyuk valahogy „zavarosabbnak” tűnik. Elegendő pajzsmirigyhormon híján minden lelassul – magyarázza dr. Ashita Gupta, a New York-i Mount Sinai Roosevelt Kórház endokrinológusa. – Ilyenkor megkérdezem, nem érzik-e magukat fáradtnak egy átaludt éjszaka után is. Ha igen, az hormonális problémát is jelezhet, például pajzsmirigy-alulműködést.

A rendellenesség egyéb jelei az állandó fázás, a csekély libidó, az ételek ízletességének csökkenése. Mivel ezek a tünetek gyakran nehezen megfoghatók és látszólag nem is függnek össze, könnyű egy legyintéssel elintézni őket. A pajzsmirigy-rendellenességgel élő 30 millió amerikai fele nem is tud az állapotáról, állítja a Klinikai Endokrinológusok Amerikai Szövetsége. Ha ön az említett tünetek bármelyikét észleli, érdemes kivizsgáltatnia magát.

– Amikor a pajzsmirigyhormon-hiányos betegek gyógyszert kezdenek szedni, meglepődnek, mennyire kitisztul az agyuk s hogy koncentrálási nehézségeik, emlékezetzavaraik nem a menopauza vagy az öregedés velejárói – teszi hozzá Gupta.

Nehézségek a pénzügyek kezelésében
Az Alabamai Egyetem kutatói 87 enyhe memóriazavarral küszködő embert vizsgálva azt találták, hogy annál a 25-nél, akinél később Alzheimer-kór alakult ki, már korábban hanyatlás mutatkozott az olyan készségek terén is, mint a banki kivonatok kezelése vagy a számlák befizetése.

– Gyakran teszünk fel ilyen kérdést: „Ha a vacsoraszámla 60 dollár, mennyi a 15 százaléknyi borravaló?” – mondja dr. Daniel Marson, az Alabamai Egyetem Alzheimer-központjának igazgatója. – Az Alzheimer korai fázisában járó páciensek erre pár perc tanakodás után azt mondhatják: „7 dollár.” (A helyes válasz 9 dollár.)

Bár időnként mindenkinek lehetnek rossz pillanatai, Marson hozzáteszi: – Ha ezek az esetek rendszeressé válnak, az mindenképpen figyelmeztető jel.

Az Alzheimer-kór előrehaladtával egyre jobban összezsugorodik a gondolkozásért, a tervezésért és az emlékezésért felelős területeket is magába foglaló agykéreg, ami megnehezíti a napi pénzügyek kezelését. De korai figyelmeztető jel lehet a mindennapi tevékenységekben, például a főzésben vagy ismerős helyre való autózásban tapasztalt nehézség is.

A rák hét gyakran figyelmen kívül
hagyott jele

Az Európai Unióban az orvosok tavaly a becslések szerint 2,7 millió új rákos megbetegedést diagnosztizáltak. Egyre több rosszindulatú sejtburjánzást ismernek fel korán, hála a szűrővizsgálatok és a diagnosztikus eszközök terén elért előrelépéseknek. Ám ezek csak akkor hatásosak, ha elmegy az orvoshoz. A kezdeti tünetek elég ártalmatlannak tűnhetnek ahhoz, hogy ne figyeljen oda rájuk.

1. Ok nélküli fogyás Ha több mint 5 kilót adott le, pedig nem változtatott étkezési és testmozgási szokásain, vizsgáltassa ki magát! A fogyás a hasnyálmirigy-, a gyomor-, a nyelőcső- és a tüdőrák esetén a leggyakoribb.

2. Kimerültség Ha stresszes időszakot él át, normális a szokásosnál nagyobb mértékű fáradtság. Ám ha egy átlagos munkanapját alig képes végigdolgozni, vagy ha napközben muszáj szundítania egyet, azzal már foglalkozni kell. A kimerültség vastagbél- és gyomorrákra, valamint a vérrák bizonyos típusaira, például leukémiára utalhat.

3. Ok nélküli vérzés Minden nyilvánvaló ok nélküli vérzésről tájékoztatnia kell az orvosát! Ilyen lehet a vér felköhögése (tüdőrák), a szokatlan hüvelyi vérzés (méh- vagy méhnyakrák), a véres széklet (vastag- vagy végbélrák), a véres vizelet (hólyag- vagy veserák), a mellbimbók véres váladékozása (emlőrák).

4. Fájdalom A rák okozta fájdalom általában a betegség későbbi stádiumára jellemző. Csont- vagy hereráknál viszont korai figyelmeztető jel is lehet.

5. Nem gyógyuló sebek vagy rovarcsípések Lehetséges, hogy valójában korai stádiumú bőrrákról van szó. A szájban keletkezett makacs seb szájüregi rákra utalhat, a hímvesszőn lévő péniszrákra, a hüvelyben lévő pedig hüvely- vagy szeméremtestrákra.

6. Makacs köhögés A köhögés általában nem rákot jelez, de ha a köhögése három hét után sem múlik, pedig soha nem volt allergiája, asztmája vagy orrmelléküreg-problémája, akkor figyeljen oda rá. Az ilyen köhögést okozhatja tüdőrák, illetve ha rekedtség is társul hozzá, gége- vagy pajzsmirigyrák is.

7. Vécézési szokások változása Ha a megszokottnál gyakrabban vagy ritkábban kell vizeletet ürítenie, az hólyag- vagy prosztatarák jele is lehet. A székrekedést, illetve a hasmenést vastagbélrák is előidézheti. Akkor is forduljon orvoshoz, ha a haspuffadás vagy a bélgázok gyakori eregetése egy hétnél tovább tart!

Váratlan dühkitörések
Sokan vannak, akiknél a depresszió nem sírásban vagy fásult heverészésben nyilvánul meg. A depressziós páciensek több mint fele tapasztal ingerlékenységet, dühöt, sőt – a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i kutatóinak 2013-as vizsgálata szerint – ezek a tünetek a betegség egy súlyosabb és makacsabb formájára jellemzők.

– Tipikus eset, ha valaki korábban sosem gurult dühbe vezetés közben, de most, ha bevágnak elé, ráfekszik a dudára – mondja dr. Philip Muskin, a Columbia Egyetem Orvostudományi Központjának pszichiátriaprofesszora. A nők gyakrabban depressziósak a férfiaknál, de a betegség az „erősebbik nem” tagjai esetében nagyobb valószínűséggel nyilvánul meg ingerlékenységben és dühben, állapítja meg a Michigani Egyetem egy 2003-as kutatása.

Ha állandóan felcsattan, amikor a párja mond valamit, vagy a legkisebb bosszúságtól is kalapálni kezd a szíve – és ezeket a reakciókat már legalább két hete észleli magán –, akkor lehetséges, hogy a depresszió tehet róla.

A súlyos depresszió sok esetben jól kezelhető az együtt alkalmazott antidepresszánsokkal és kognitív viselkedésterápiával – ez utóbbi annak elsajátításában segít, hogyan lehet megelőzni az ártalmas gondolatokat és tetteket. Egy tavaly áprilisi brit vizsgálat szerint a tudatos éberségen („mindfulness”) alapuló kognitív terápia, amely segít könnyebben észlelni a negatív gondolati örvényeket, a vizsgálat két éve alatt ugyanolyan hatásosan előzte meg a depresszió kiújulását, mint a gyógyszerek.

Horkolás
A horkolás jól ismert tünete az alvási apnoénak, amely együtt jár a szívbetegség veszélyével. Csakhogy az éjszakai „fűrészelés” nagyobb szerepet játszhat a keringési betegség kialakulásában, mint azt a szakértők eddig gondolták. Egy 2013-as vizsgálat megállapította, hogy még alvási apnoé nélkül is összefüggés mutatható ki a horkolás és a nyaki verőerek falának megvastagodása között, márpedig ez utóbbi a szélütés és a szívroham tekintetében kockázati tényező. A horkolóknál nagyobb mértékű volt a megvastagodás, mint dohányzás, magas koleszterinszint vagy túlsúlyosság esetén. Hogy miért? Talán a horkolás keltette rezgések okoznak elváltozást a verőerekben.

– Úgy véljük, a torokhoz közel futó artériák a horkolással járó rezgésekre reagálnak így – magyarázza a tanulmány szerzője, dr. Kathleen Yaremchuk, a detroiti Henry Ford Kórház fül-orr-gégészeti, fej- és nyaksebészeti osztályának vezetője.

Gyulladt íny
A Floridai Egyetem előzetes vizsgálata szerint az ínybetegséget okozó baktériumok a szívbetegség kialakulását is elősegítik. Más kutatások azt mutatják, hogy azoknál az idősebb felnőtteknél, akiknek a szájüregében bizonyos baktériumokból sok van, vastagabb a nyaki verőér fala, s ez azt jelzi, hogy megnőtt a szélütésre és szívbetegségre való hajlamuk.

– Az összefüggés valahogy a szervezet gyulladásra adott reakcióján keresztül érvényesülhet – mondja dr. Stuart Froum, a New York-i Egyetem Fogorvosi Karának klinikai kutatásokért felelős igazgatója.

A fogorvos által rendszeresen, vagyis három-hat havonként végzett tisztítással általában megfékezhető a kezdődő ínybetegség. Az American Journal of Preventive Medicine egy 2014-es cikke szerint az ínybetegség kezelésének hatására ritkábban kerültek kórházba a szívbetegek, illetve a cukorbetegek.

Fogkárosodás
– A fogorvosok gyakran utalnak be hozzám olyan pácienseket, akik nem érzik a gyomorégést vagy a refluxbetegség egyéb tüneteit, pedig a fogzománcukat már teljesen elkoptatta a gyomorsav – mondja dr. Evan Dellon, az Észak-karolinai Egyetem Orvosi Karának gasztroenterológusa. Sokuk teljesen megdöbben, amikor megtudja, hogy refluxbetegsége van. Míg a cukros italok főleg az elülső fogak zománcát kezdik ki, a nyelőcsövön át visszatoluló gyomorsav a hátulsó fogak zománcát oldja fel.

A reflux további nehezen azonosítható tünetei lehetnek a makacs torokfájás, a köhögés, az ok nélküli zihálás vagy a gyakori rossz szájíz. Ha ön vagy a fogorvosa a fenti jelek bármelyikét észleli, mielőbb forduljon gasztroenterológushoz! A kezeletlen refluxbetegség nemcsak fogszuvasodást okoz, de a nyelőcsőrák kockázatát is megnövelheti.

A kézírás megváltozása
A Parkinson-kórról valószínűleg a remegés jut az eszébe, pedig a betegség egyik jellegzetes korai tünete a kézírás összezsugorodása. Egy 2013-as izraeli tanulmány szerzői a kézírás elemzésével az esetek több mint 97 százalékában korai stádiumban felismerték a betegséget.

– Megkérem a betegeket, hogy írjanak le tízszer egy mondatot, például hogy „Szép napunk van” – mondja dr. Michael S. Okun, az amerikai Országos Parkinson Alapítvány orvos igazgatója. – A mondataik egyre rövidebb helyet foglalnak el, és a szavak is közelebb kerülnek egymáshoz.

Parkinson-kór akkor alakul ki, ha az agy egyes idegsejtjei károsodnak vagy elpusztulnak. Emiatt csökken az agyban a dopamin termelése: ez a vegyület a mozgást létrehozó jelzések továbbításához szükséges. A kézfej és az ujjak izmai elmerevednek, s ez hatással van a kézírásra is. A betegség két további lehetséges korai figyelmeztető jele a szaglás elvesztése, vagyis hogy nem érzi az ínycsiklandó illatokat, valamint a nagyon élénk álmok, amelyek miatt alvás közben kapálózik, üt és rúg.

Ha e tünetek bármelyikét észleli magán (vagy hálótársán) – és azok néhány hétnél hosszabb ideig állnak fenn –, forduljon ideggyógyászhoz! Minél korábban diagnosztizálják a Parkinson-kórt és minél korábban kezdik el kezelni a tüneteket, annál jobb lesz az életminősége.

Aranyér
A Crohn-betegségben – egy emésztőrendszeri gyulladásos betegségben – szenvedők nagyjából harmadánál a probléma csak a végbél környékén jelentkezik sebek, fekélyek vagy húsos kinövések formájában. Utóbbiak összetéveszthetők az aranyérrel.

– A betegek arra panaszkodnak, hogy nagyon kényelmetlen számukra az ülés, olyan, mintha üveggolyón ücsörögnének – mondja dr. David Rubin, a Chicagói Egyetem Orvostudományi Központjának gasztroenterológiai vezetője.

Sokszor a Crohn-betegségnek ez a formája a legfájdalmasabb, ráadásul ennek a kilátásai a legrosszabbak – magyarázza dr. Rubin. (A kezeletlen Crohn-betegség bélelzáródáshoz, fájdalmas repedésekhez és akár vastagbélrákhoz is vezethet.) Dr. Rubin azt ajánlja, hogy ha aranyérnek tűnő csomói vannak, amelyek nem reagálnak a kezelésre, akkor a lehető leghamarabb nézesse meg azokat gasztroenterológussal is. A kivizsgálás része a béltükrözés, valamint bizonyos laboratóriumi vizsgálatok elvégzése.

Impotencia
Azok a 45 év feletti férfiak, akiknél nem állapítottak meg szívbetegséget, de mérsékelten súlyos vagy súlyos merevedési zavarral küszködtek, 60 százalékkal nagyobb valószínűséggel kerültek kórházba szívbetegség miatt a négyéves vizsgálati időszakban, jelentették ausztrál kutatók 2013-ban. A hímvesszőbe vezető artériák vékonyabbak a test más részeiben futóknál, ezért szűkületük már az előtt tüneteket okoz, hogy más szívbetegségre utaló jelek lennének.

– Elég kínos kérdés, ezért sok férfi csak receptet kér, és semmi kedve sincs megbeszélni a problémát az orvosával – mondja dr. Nieca Goldberg New York-i kardiológus. – Pedig nagyon fontos lenne, hogy odafigyeljenek erre, és kivizsgáltassák magukat, nincs-e szívbetegségük.

Akinél egyéb kockázati tényezők is fennállnak, például a családban előfordult már szívbetegség, annak az orvos pontosabb eredményt adó szűrővizsgálatokat javasolhat, például a koszorúerek kalciumtartalmát kimutató képalkotó vizsgálatot.

Gyakori vizelési inger
– Amikor kezd kialakulni a 2-es típusú cukorbetegség, a szervezete rosszabb hatásfokkal dolgozza fel a vérében levő cukrot. Emiatt több cukor marad a vérben, és ha tartósan magas a szint, észrevétlenül súlyos károkat tesz az erekben és az idegekben – magyarázza dr. Gupta. A magas cukor egy része a vizelettel ürül; a cukorral együtt viszont víz is távozik. Ez azt jelenti, hogy: – Gyakrabban kell vécére mennie, és olyankor sokkal több vizeletet ürít – mondja dr. Gupta. Lehetséges, hogy éjszaka is többször fel kell kelnie emiatt. Így, a több vizelés hatására, pedig szomjasabbnak érezheti magát.

Kérje meg az orvosát, ellenőrizze, nincs-e cukorbetegsége. – Minél hamarabb ismerik fel a 2-es típusú cukorbetegséget, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy vissza lehet fordítani életmódbeli változtatásokkal, például fogyással és testmozgással, illetve hogy elkerülhetők a szövődmények – teszi hozzá dr. Gupta.

Viszkető, hólyagos bőrkiütés
Ez a könyökön, térden, ülepen, háton vagy hajas fejbőrön jelentkező reakció nagyon hasonlít az ekcémához, pedig egy másik probléma, a cöliákia tünete is lehet. A cöliákia olyan autoimmun betegség, amelynél a testbe jutó legkisebb glutén hatására az immunrendszer megtámadja a beleket. A cöliákiával élők akár negyedénél is előfordulhat ez a dermatitisz herpetiformisznak nevezett kiütés. Ráadásul úgy, hogy sokuknak nincsenek is emésztési panaszai.

Amikor egy cöliákiás beteg glutént fogyaszt, a testében ellenanyag szabadul fel, amely megtámadja a beleket; néha azonban ez az ellenanyag a bőr alatti vékony erekben is felhalmozódhat, és ez idézi elő a jellegzetes kiütést.

A cöliákia megfelelő eljárással diagnosztizálható. Ez azért fontos, mert gluténmentes étrendre áttérve a kiütések elmúlnak, illetve elkerülhetők a cöliákia hosszú távú szövődményei, így a csontritkulás, a meddőség és bizonyos ráktípusok.

Vote it up
198
Tetszett?Szavazzon rá!