Vegyen vissza a cukorból!

Minden igyekezetünk ellenére egyre több cukrot fogyasztunk, ez pedig elhízáshoz vezethet. Így előzze meg a bajt!

Még rosszabb, hogy az édes ételek gyakran átveszik az egészségesebbek helyét. A táplálkozási szakértők ezért úgy látják, hogy az édességek térnyerése közvetett módon hozzájárul az olyan betegségek kialakulásához, mint a csontritkulás, rák és a szívbetegségek – hiszen ezek kockázatát befolyásolja mindaz, amit megeszünk. Tegye az alábbiakat, hogy elkerülje a bajt!

Ne essen abba a hibába, hogy egyik napról a másikra próbálja abbahagyni a cukorfogyasztást. Legyen fokozatos: ha eddig napi két szelet csoki volt az adagja, csökkentse egyre, következő héten csak minden második nap egyen, majd minden harmadik nap, és így tovább. Ha rendesen két kanál cukorral itta a kávéját, ugyanezzel a módszerrel fokozatosan menjen le fél kanálig, végül jusson el arra a pontra, hogy édesítőszert használ, ha még mindig hiányozna az édes íz. Minél több cukrot fogyaszt, annál jobban sóvárog utána, ha megvonja magától. A lassú átállás a legmegfelelőbb módja édesszájú hajlamai megzabolázásának.

 Felezzen! Keverjen fél adag hagyományos szénsavas üdítőhöz fél adag cukormentes változatot, fél pohár édesített joghurthoz fél pohár natúr joghurtot, fél pohár gyümölcsléhez fél pohár szódavizet. Két hét elteltével változtassa az arányt negyedrész édesre és háromnegyed rész édesítetlenre. Folytassa addig, amíg már csak a cukor nélkülieket fogyasztja.

 Jelöljön ki magának egy napi cukoradagot, és vegye figyelembe azoknál az ételeknél, ahol a cukor mennyisége a legjobban számít; többségünknek a desszertek jelentik ezt a kategóriát. Ne vesztegesse a megállapított adagot öntetekre, kenyérre kenhető krémekre, reggeli gabonapelyhekre és üdítőkre. Nemcsak napi cukorfogyasztása fog csökkenni ezáltal, hanem könnyebben leszokik az édességekről. Minél többet eszik belőlük, annál érzéketlenebbé válik az édes ízre, ezért annál többet kíván. Ha kevesebb cukorhoz szoktatja az ízlelőbimbóit, már kisebb mennyiséggel is meg fog elégedni.

 Hozzon szabályokat az édességekkel kapcsolatban. Határozza el például, hogy ezentúl csak vacsora után eszik desszertet, ebéd után soha – esetleg minden páratlan napon, netán kizárólag hétvégén, vagy mindig csak étteremben. Ha emberemlékezet óta napi rendszerességgel fogyaszt édességeket, fogadja meg, hogy legalább a felét nyers gyümölcsökre cseréli.

Hasonló a helyzet a fagyival kapcsolatban: a fagyasztóban lapuló jégkrém a csábítás netovábbja. Ajánlott szabály tehát, hogy ne tartson otthon jégkrémet; ha fagylaltra vágyik, vegye a fáradságot, hogy kimozdul érte.

A csokoládét ossza szét kis adagokra! Mártogasson friss epret csokiöntetbe, szórjon reszelt csokit a natúr joghurtra, vagy szopogasson el egy kis kocka étcsokoládét – ha lefagyasztja, még tovább tart.

 Ha teheti, válassza a csökkentett cukortartalmú vagy cukormentes változatot a konzerv készételekből, paradicsomszószból, ketchupból és gabonapelyhekből.

 Honnan tudhatja meg, tartalmaznak-e cukrot a készételek? Keresse a cukorra utaló neveket az összetevők között: dextrin, dextróz, fruktóz, gyümölcslésűrítmény, galaktóz, glükóz, keményítőszörp, méz, invertcukor, maltóz, laktóz, mannitol, juharszirup, melasz, poliolok, szacharóz.

 Manapság bárhol kaphatók szacharin-, aszpartám-, aceszulfám-K- és szukralóztartalmú édesítőszerek, melyek kalóriák nélkül biztosítják a cukor édességét. Ennek ellenére nem igazolt, hogy valóban fogyasztó hatású ha ezekre tér át valaki.

Talán kivételt jelent a xilitol, más néven nyírfacukor. Ez a természetes eredetű édesítő és cukorpótló az eperben, körtében és szilvában is előfordul. Ránézésre szintén nagyon hasonlít a cukorra, ám a cukorbetegek is biztonsággal fogyaszthatják, a fogakra nem káros (sőt, még javít is az állapotukon), emellett az élelmi rostokéhoz hasonló kedvező hatásai vannak. Azért nem árt az óvatosság: a nagy mennyiségű xilitol hashajtó hatású.

 Ne hagyjon ki egyetlen étkezést sem! Amikor túl elfoglalt, és nem ér rá reggelizni, ebédelni vagy vacsorázni, nagyon leesik a vércukorszintje, ez pedig arra készteti, hogy magas cukortartalmú ételekkel csillapítsa a sóvárgást.

 Ha mindenképpen édességet szeretne enni, a legjobb, ha étkezésekkor teszi. A többi étel ugyanis fokozza a nyálelválasztást, ezáltal a cukor hamarabb kitisztul a fogak közül, és csökken a fogszuvasodás esélye. Természetesen az elfogyasztott kalóriák mennyiségét és a testsúlyát ez nem befolyásolja.

Még egy tanács: ha már édesség, ne legyen zsíros. Sok édes étel, például a fánk, muffin és fagylalt magas zsírtartalmú is egyúttal, mely több, mint kétszeresére növeli az energiatartalmat. Ha teheti, kedvenc édességeiből válassza mindig a zsírszegény változatot.

 Süteményreceptekben a megadott cukormennyiség felét helyettesítse almapürével vagy puha aszalt szilvával! Extra haszon, hogy még zsiradék helyett is beválnak.

 Ne adjon automatikusan cukrot az ételekhez! Sok mindennapi étel, például zöldségek, levesek, egytálételek és szószok receptje tartalmaz cukrot az édesítéshez, az esetek döntő többségében fölöslegesen. Készítse el az ételt először cukor nélkül, és ha utólag megkóstolva szükségesnek ítéli, még mindig hozzáadhatja.

 Figyeljen oda a koktélokra! Ellenőrizte valaha a Cosmopolitan, a Margarita vagy a Mai Tai cukortartalmát? Az alkoholhoz kevert egyéb italok és bizonyos alkoholos italfajták is cukorban gazdagok. Maradjon inkább a sörnél és a bornál, ha pedig a töményeket kedveli, csak szénsavas vízzel keverje, vagy igya őket tisztán. Természetesen egy pohár lime-os szódavíz is tökéletes.

 Amikor elfogja az édességek iránti vágy, menjen el sétálni! Kutatások szerint a sportolók edzés után kevésbé kívánják az édes ételeket, és inkább választanak valami sósat.

Vote it up
267
Tetszett?Szavazzon rá!