Veszély az ágyban

Bár a fiatalok körében sokkal gyakoribbak a nemi úton terjedő betegségek, de az érett korúaknak sem árt vigyázniuk

Élete teljében lévő férfi lépett a rendelőmbe, így azonnal fölkeltette érdeklődésemet az arcán éktelenkedő enyhe bőrelváltozás, de még inkább az, ami a mellkasán volt látható. Bár nem érezte magát különösebben rosszul, a lágyékon egy meglehetősen duzzadt nyirokcsomót tapintottam. Amikor megkérdeztem, mi történt vele az elmúlt hetekben, elmesélte, hogy üzleti úton járt. Egy kiadós evés-ivás után barátaival ellátogattak egy helyre, ahol óvszer nélküli szexuális hancúrozásba bocsátkozott. Vért vettem tőle, és a laboreredmény megerősítette gyanúmat: páciensem szifiliszes.

A köznyelven vérbajként is emlegetett szifilisz bakteriális megbetegedés, ennélfogva korai szakban felismerve antibiotikummal gyógyítható. Ám ha elhanyagolják, bőrtüneteket, később súlyos szövődményeket, így központi idegrendszeri elváltozásokat is okozhat. Különösen gyakori a középkorú (35–44 éves) homo- vagy biszexuális férfiak körében, és a szexuális úton terjedő betegségek (SZTB-k) felismert eseteinek 48 százalékát adja.

A rengeteg felvilágosító kampány és bőséges médiafigyelem ellenére az ifjabb és az idősebb korosztályokban egyaránt évről évre több az SZTB-s. Saját praxisomban sokszor fordulnak hozzám aggódó szülők a gyermekeikkel, és úgy tapasztalom, a megelőzésre, a fertőzés terjedésére vonatkozó tájékoztatás nem elég ahhoz, hogy az emberek megértsék a veszélyeket.
 

„A lányom azt mondja, az összes partnere elment HIV-szűrésre, és egyikük sem hordozza a vírust. Akkor ugye elég, ha szedi a tablettát?” – teszik föl nekem gyakorta a kérdést. Sok szülő és gyermeke gondolkodik így, pedig kétszeresen is tévednek.

Egyrészt az AIDS-et okozó HIV-et kimutató teszt nem jelzi, ha az illető a közelmúltban fertőződött, csak azt, ha a kórokozó már hetekkel korábban megjelent a szervezetben. A negatív lelet tehát nem zárja ki, hogy valaki nemrég érintkezett a kórokozóval, és most már másoknak is továbbadhatja. Másrészt az AIDS-en kívül léteznek más, súlyos szövődményeket – vagy akár halált is – okozó SZTB-k. Noha a fogamzásgátló tabletta a terhesség ellen kiválóan véd, az SZTB-kkel szemben semmit sem ér!

A közelmúltban fölhívott egy édesanya, és érdeklődött, adhat-e gombaellenes hüvelykrémet a lányának, aki szerinte ártalmatlannak tűnő fehérfolyástól szenved. Elég nehezen tudtam megmagyarázni ennek az asszonynak, a lányának nem biztos, hogy gombás fertőzése van, és jobb, ha fölkeres, mint ha vaktában kezeli a bajt. Gyanítottam, hogy a lány Chlamydia-fertőzött, mert ez a kór a nemi életet elkezdő tizenéveseknél igen gyakori. Ha személyesen találkozom a lánnyal, egyúttal alaposabban tájékoztatni tudom a nemi betegségek megelőzéséről.

Kevés szexuális úton terjedő betegséghez társulnak gyötrő panaszok

Szerencsére az idejében elcsípett Chlamydia-fertőzés könnyen kezelhető. E betegségnek nem szentelünk kellő figyelmet, noha az utóbbi években ez lett az egyik legelterjedtebb SZTB. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 35 százaléka fiatal (15–24 éves) nő. A fertőzésre első tünetként férfiaknál és nőknél is rendszerint a nemi szerv fehér váladékozása hívja fel a figyelmet, ami önmagában nem fájdalmas, de ha kezeletlenül marad, nőknél petevezeték-gyulladást és -elzáródást okozhat. Ez megakadályozza, hogy az érett petesejt a méhbe jusson, és így meddőséget okoz.

Ismertebb a gonorrhoea, azaz kankó vagy tripper: ez baktérium okozta húgyúti fertőzés, amely sokszor fájdalmas vizeléssel jár. Mivel a kínos panaszok miatt a páciensek zöme orvoshoz fordul, hamar felismerhető a baj, és antibiotikumos kúrával gyógyítható is.
 

Nem csak az a tévhiedelem kering a köztudatban, hogy a fogamzásgátló tabletta véd az SZTB-k ellen. Egyszer járt a rendelőmben egy édesapa, aki kijelentette, hogy a fia „az égvilágon semmit sem kockáztat”, ha még a magömlés előtt megszakítja a szeretkezést. Ki kellett ábrándítanom, mert a megszakított közösülés (amelyet nagyszüleink korában is jól ismertek) a SZTB-k ellen semmiféle védelmet sem nyújt. A testnedvek cseréje, ezáltal a kórokozó átvitele így is megtörténhet. Arról nem is beszélve, mekkora önfegyelmet követel e módszer gyakorlása egy fiatal embertől.

A méhbe fölhelyezett fogamzásgátló eszköz, az úgynevezett spirál szintén nem óv a fertőzésektől. Ugyanez vonatkozik a pesszáriumra, azaz méhszájsapkára, és a leghatározottabban érvényes a fogamzásgátló injekcióra, valamint a bőr alá hasonló célból beültetett kapszulára.

A fogamzásgátlás legradikálisabb formája a – női vagy férfi – sterilizálás sem jelent oltalmat az SZTB-kkel szemben.

Az orális szex sem veszélytelen: lásd e havi mellékletünket. A HPV (humán papillomavírus) elsősorban a méhnyakrákot előidéző vírusként ismert. A fertőzés nem mindig jár tünetekkel, így hosszú ideig tarthat, mire észlelik. Hollandiában az év elejétől már HPV ellen is beoltják a lányokat, azonban ez nem nyújt teljes védelmet a vírussal szemben. Semmi haszna ugyanis azoknál a lányoknál, akik már fertőződtek HPV-vel, ráadásul vannak olyan rákkeltő HPV-törzsek is, amelyekkel szemben hatástalan a vakcina. A HPV-vel szemben a legbiztosabb védelmet a szeretkezés kezdetétől használt óvszer adja.
 

Sok nemi betegséget sokáig nem diagnosztizálnak. Még ha fellépnek is tünetek, azok nem feltétlenül a szeméremtájékra összpontosulnak. A megfertőződött személyek esetleg észre sem veszik a betegségüket, és emiatt könnyebben adják tovább a kórokozót.

Egy ízben kezeltem egy negyvenes asszonyt, akinek sárgásra színeződött a bőre, sötét volt a vizelete, a széklete pedig világos színű volt. A vérvizsgálat hepatitis B-fertőzést jelzett. Elmondta, hogy nemrégiben váltott partnert, akinél a HIV-vizsgálat eredménye negatív volt, így nem használtak óvszert.

A legtöbb SZTB ellen
a gumi óvszer kínálja a legjobb védelmet

A hepatitis B vírus (HBV) okozta fertőző májgyulladásról sajnálatosan kevés szó esik, pedig akárcsak az AIDS, ez a betegség is vérrel, illetve közösülés útján terjed, és súlyos, élethosszig tartó vagy akár halálos szövődményei lehetnek, amikor már nagyon nehéz a kezelés. A jó hír, hogy a HBV ellen van védőoltás (amellyel néhány éve minden 14 éves gyermeket beoltanak Magyarországon).

Szerencsére létezik egy rendkívül könnyű és eredményes módszer a legtöbb SZTB megelőzésére: a gumi óvszer használata. Ez az egyedüli módja annak, hogy egy nő elkerülje az esetleg fertőzött ondóval történő érintkezést. Kevesen tudják, hogy kétféle kondom létezik: a férfiaknak való mellett van a nők számára kifejlesztett változat is. Az utóbbi egy kesztyűujjra emlékeztet, amelyet a hüvelybe helyeznek. Ezt a laza tokot a férfi nem érzi „börtönnek”.

Végső soron a gumi óvszer kínálja a legjobb védelmet, mivel viselője elvileg minden fertőzést elkerülhet. Kivételt csupán az olyan SZTB-k jelentenek, amelyeket a szeméremtájék fertőzései okoznak, így óvszerrel nem védhetők ki. A két legfontosabb – például a szeméremajkakon vagy a lágyékhajlatban föllelhető – ilyen vírusfertőzés a nemi szervi herpesz (herpes genitalis) és a HPV-fertőzés okozta hegyes függöly (condyloma acuminatum). Mindkettő SZTB, mivel vírus okozza, nehezen kezelhető, és kezelés után újra felütheti rút fejét. A herpeszvírus még akkor is továbbfertőzés forrása maradhat, ha a betegségre jellemző fájdalmas hólyagok már eltűntek.

Nem árt, ha a szülők tudják, hogy gyermekeik szexuális szokásai olykor rendhagyóbbak és meglepőbbek, mint az általuk esetleg elvárt, klasszikus „misszionáriuspóz”. A nemi élet kétségkívül az egyik legnehezebb társalgási téma a szülő és serdülő gyermeke között, de az egyik legfontosabb is. Mielőtt azonban a szülők ilyen beszélgetést kezdeményeznek, kellőképpen frissítsék föl az SZTB-k veszélyeiről és terjedési módjáról szerzett ismereteiket.
 

Ideális esetben ezeket az értesüléseket apránként, a felmerülő kérdésekre adott válaszokban célszerű megosztani, és ehhez fölhasználhatók például tévéműsorok vagy tinimagazinokból vett cikkek, vagy például a fiatalokról fiataloknak szóló kamaszpanasz.hu szexrovata. Lányoknak a mamájuk úgy segít a legtöbbet, ha előre nőgyógyászt választ nekik.

Vote it up
409
Tetszett?Szavazzon rá!