Veszélyben forog-e a házassága?

A házastársak viselkedésének megfigyelésével előrejelezhetők a válások

Baljós jel Az egyik fél elhúzódik, amikor a másik gyöngéden közeledik hozzá. John Gottman neves házasságkutató kimutatta, hogy azok a párok, amelyeknél a házasfelek legalább az esetek 86 százalékában reagáltak egymás érzelmi igényére, együtt maradtak; azok viszont, amelyek legfeljebb 33 százalékában, jellemzően nem.

Teendő Figyeljen a közeledésre! Ha sok a dolga, mondja ezt: – Most ki sem látszom ebből meg ebből, de egy kis ízelítőt azért adhatsz!

Baljós jel „Te mindig”-gel vagy „te sosem”-mel kezdődő szóváltások, amelyek elmérgesednek, amikor a másik fél visszavág. A házastársi veszekedéseket kutató Sybil Carrere és kollégája, Gottman azt tapasztalták, hogy az ilyesmi a válás nyitánya.

Teendő Általánosító bírálgatás helyett nevezze néven a konkrét bosszúságot, például: „Zavart, hogy bekapcsoltad a tévét, amikor hazajöttél.” Ha önt kritizálták, ne öntsön olajat a tűzre, inkább kezdje így: „Nem akartalak felidegesíteni.”

Baljós jel A házastárs hallgatása közben égnek emelt tekintet, jelentéktelennek tűnő, de egyre halmozódó indulatos gesztusok. A legszilárdabb házasságokban legalább öt barátságos gesztus jut egy barátságtalanra.

Teendő Minden bántó jelet kövessen több békéltető, például mosoly vagy simogatás. Az igazán boldog párok Carrere szerint „szinte együtt táncolnak át az időn, mint Ginger Rogers és Fred Astaire”.

Vote it up
202
Tetszett?Szavazzon rá!