Veszélyek a konyhában

Elég egy pillanatnyi figyelmetlenség, és sérülés vagy akár kórház lesz a vége. Íme, pár tipp ennek elkerülésére

Meggyulladó olaj
Ha megtörtént:
Ne próbálja vízzel eloltani az égő zsiradékot, mert csak ront vele a helyzeten. Ha lehetséges, zárja el a tűzhelyet, és fedje le az edényt fedővel vagy egy tepsivel. Ha valahol még maradtak lángok, szórjon rájuk sütőport vagy sót.

Megelőzés: Csirke sütésekor mindig gondosan törölgesse szárazra a húst, mielőtt a forró serpenyőbe teszi. Ha bő olajban süt, csak a harmadáig töltse meg az edényt olajjal.

Egyéb tűzesetek
Ha megtörtént:
Tartson a konyhában az ajtóhoz közel egy tűzoltó készüléket, így könnyebb kijutni, ha a tűz irányíthatatlanná válik. Ha a tűz a sütőben ütött ki, csukja be az ajtaját, és a lángok maguktól kialszanak. Ha elektromos eszköz gyulladt ki, például mikrohullámú sütő vagy pirítóssütő, a csatlakozót húzza ki az aljzatból.

Megelőzés: Ne viseljen bő ruhákat: egy fürdőköpeny vagy túl laza kötény könnyen meggyulladhat főzés közben.

Vágások
Ha megtörtént:
Helyezzen a sebre tiszta ruhát, és szorítsa rá erősen. Ne vegye le akkor sem, amikor átvérzett, csak tegyen egy-egy újabb réteget közvetlenül az elsőre. A szorítás hatására kevesebb vér áramlik a seb felé, és könnyebben megalvad, így hamarabb eláll a vérzés, anélkül, hogy a testrész vérkeringése akadályozva lenne. Ha ez nem elég, szorítsa el a kar vagy a láb fő ütőerét attól függően, hol vágta meg magát. Azonnal hívjon segítséget; ha egyedül van otthon, nyissa ki az ajtót a telefonon kihívott mentőknek. Erős vérzés esetén feküdjön le, az érintett végtagot polcolja fel.

Megelőzés: Bármennyire nem tűnik logikusnak, élezze meg a késeit. Sokkal valószínűbb, hogy egy tompa késsel vágja meg magát, hiszen így nagyobb erőt kell kifejtenie a szeleteléshez.

Ételmérgezés
Ha megtörtént:
A szervezet hányással és hasmenéssel szabadul meg az ételmérgezést okozó mikroorganizmusoktól. Legjobb, ha hagyja, hadd tegye a természet a dolgát. Ne terhelje meg az emésztőrendszerét étellel egész addig, amíg nem tud ismét megbirkózni vele. Előzze meg a kiszáradást: kortyolgasson rendszeresen vizet, vizezett almalevet vagy gyenge teát. Kerülje a túlzottan cukrozott folyadékokat. Vegyen be pár tabletta aktív szenet, az megakadályozhatja a méreganyagok felszívódását. Fokozatosan kezdjen el újra enni, először fűszerezetlen ételeket.

Megelőzés: Ellenőrizze a csomagoláson a lejárati dátumokat. A fagyasztandó ételeket tárolja fagyasztva. Felengedés után kerülje a visszafagyasztást. Válassza külön a nyers élelmiszereket az elkészítettektől, és használjon külön vágódeszkát a húshoz és a zöldségekhez. A hűtőszekrényt állítsa megfelelő hőmérsékletre, 1–5°C közé. Alaposan mosson kezet, mielőtt ételkészítésbe kezd.

Égési sérülések
Ha megtörtént:
A kisebb égések és forrázások esetén első lépésként merítse a megégett bőrfelületet legalább 20 percre hideg víz alá. Ez lehűti a bőrt, megakadályozza a további szövetkárosodást és enyhíti a fájdalmat. A továbbiakban tartsa tisztán a sérült felületet, és alkalmazzon hűsítő borogatásokat. Ha a megégett rész nagyobb, mint a kézfeje, azonnal menjen kórházba. Ne kenegesse be margarinnal, olajjal – ezzel csak ront a helyzeten.

Megelőzés: Főzés közben maradjon a konyhában, különösen, ha olajat használ, vagy magas hőmérsékleten süt-főz. A legtöbb konyhai tűzeset azért alakul ki, mert az emberek felügyelet nélkül hagyják az ételt. A gyúlékony anyagokat, pl. az edényfogó kesztyűket, konyharuhákat és a papírtörlőt tartsa távol a hőforrásoktól.

Megégetett száj
Ha megtörtént:
Egy korty forró ital, egy harapás túlmikrózott pite vagy a túlontúl friss sajtos pizza fájdalmas égéseket okozhat a szájpadláson. Szopogasson jégkockát, amíg a szúró érzés meg nem szűnik. Miután az első lépésen, a hűtési folyamaton túlesett, öblögessen és gargarizáljon sós vízzel: ehhez egy pohár langyos vízben oldjon fel fél teáskanál sót. Mossa ki a száját az oldattal (de ne nyelje le).

Megelőzés: Ha kicsi gyermeke van, vásároljon forrázás biztos evőeszközöket: ezek olyan műanyagból készülnek, mely elszíneződik, ha az étel túl forró ahhoz, hogy a gyermek szájába tegye. Az alkar belső bőrére pár cseppet juttatva ellenőrizheti az étel hőmérsékletét.

Fulladás
Ha megtörtént:
Távolítson el a fulladó ember szájából minden ételt, és vegye ki a műfogsorát is, de ne turkáljon a szájában az ujjaival, inkább biztassa arra, hogy köhögjön, hátha így sikerül megszüntetnie az elzáródást. Ha erre nem képes, akkor döntse előre az illető felsőtestét, és háromszor-négyszer üsse meg a hátát a lapockái között a kézfeje élével olyan erősen, hogy köhögést idézzen elő. Végső megoldásként – de csak akkor, ha biztos benne, hogy fulladásról van szó – végezzen Heimlich-fogást: a fuldokló mögé állva kulcsolja össze a kezét a másik hasának felső részén, majd hirtelen rántsa hátra és felfelé a kezét. Kisbabáknál a következőképpen járjon el: fektesse a babát arccal lefelé az alkarjára, és támassza meg a fejét, majd a másik kézfejével óvatosan mérjen öt határozott ütést a lapockák közé. Ha a gyermek nagyobb, üljön le, és fektesse keresztbe a combján. Ha ez nem működik, fordítsa meg, helyezze két ujját kb. egy ujjnyival a mellbimbók vonala alá, és legfeljebb ötször nyomja erősen az ujjait befelé és felfelé.

Megelőzés: Vágja fel a hússzeleteket falatnyi darabokra, és alaposan rágja meg az ételt. Ne igyon túl sok alkoholt étkezés előtt vagy közben. Gyereknek ne adjon szálkás halat.

Vote it up
240
Tetszett?Szavazzon rá!