Veszélyes-e a jakuzzi?

Mennyei élmény tud lenni a stresszoldó, izomlazító hatású fürdőzés, ám nem árt néhány óvintézkedés

Akár gyógyfürdőben vagy szállodában, akár otthonában van olyan szerencséje, hogy elmerülhet a stresszoldó, izomlazító fürdőben, a jakuzzi mindenképp mennyei élmény lehet. Egy ilyen csodás és megnyugtató dolog nem jelenthet veszélyt, igaz? (Ha csak azért nem, mert rászokik.) Nos, sajnos jelenthet, bár a meleg, habzó fürdő teljesen biztonságos is lehet, csak tennie kell néhány óvintézkedést.

Megbetegedhetek a jakuzziban?
Nos, igen. A habzó, meleg vízben elszaporodhatnak a kórokozók, ha sokáig nem cserélik le, vagy ha két csere között túl sok test ázik benne.

Bár úgy tűnhet, hogy a jakuzziban való megmártózás a létező legjobb módszer az ellazulásra, valójában itt is vannak veszélyek. Először is, ha a felmelegített vizet nem tartják tisztán és nem kezelik kellően gyakran fertőtlenítőszerrel, például klórral, akkor olyan baktériumok szaporodhatnak el benne, amelyek bőrkiütéseket és fertőzéseket – akár súlyosakat – okozhatnak.

A leggyakoribb bűnös a Pseudomonas nevű baktérium, amely szőrtüszőgyulladást idézhet elő – ilyenkor a szőrszálak körül vörös, viszkető dudorok jelennek meg. – Az elhalt bőr és a faggyú kiváló táplálék a baktériumok számára, így ha nem figyelünk a víz tisztaságára, lényegében baktériumlevesben fogunk üldögélni – magyarázza dr. Charles Gerba tucsoni mikrobiológus, az Arizonai Egyetem szakértője. – A nők esetében nagyobb a Pseudomonas-fertőzés kockázata, mivel testhez tapadó fürdőruhájuk a bőr közelében tartja a baktériumokat.

Minél többen használják a jakuzzit, annál valószínűbb, hogy veszélyesen nagyra nő benne a baktériumok mennyisége. – Ha látnék egy emberekkel teli jakuzzit, én már biztosan nem szállnék be – mondja dr. Gerba.

A Pseudomonas baktérium a jakuzzik leggyakoribb hívatlan vendége, de előfordulhatnak bennük jóval veszélyesebb kórokozók is, például a tüdőfertőzést okozó Mycobacterium, vagy a Legionella, amely a tüdőgyulladás légiósbetegség néven ismert változatát okozza.

Árt hat-e a jakuzzi a gyerekeknek?
Igen! Noha a piszkos vízben tenyésző baktériumok jelentik a jakuzzik legfőbb kockázatát, akadnak ott egyéb veszélyek is. A felügyelet nélkül maradt gyermekeket könnyen a víz alá szippanthatja a lefolyó nagy szívóereje.

– Sok szülő nyugodt lélekkel hagyja magára gyermekeit a jakuzzi körül, mert úgy gondolják, hogy a sekély víz nem lehet veszélyes – mondja Ed Kang, az Egyesült Államok Bethesdában működő Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottságának szóvivője. – Nincsenek tisztában azzal, hogy a jakuzzi ugyanolyan veszélyes lehet a gyerekekre, mint az úszómedence.

Mielőtt jakuzziba szállna – akár gyermekkel, akár nélküle –, győződjön meg arról, hogy a lefolyó fedele ép és a helyén van.

A veszélyek közt megemlítendők az égések és a forrázások is, különösen ha egy elromlott hőszabályzó, hőmérő vagy egyéb alkatrész miatt a víz hőmérséklete 40 °C fölé emelkedik. – Először mindig csak a lábujját dugja bele a jakuzziba, és ellenőrizze a víz hőmérsékletét – javasolja Andrew Harris, a kaliforniai Richmondban működő Robert’s Hot Tubs cég alelnöke, aki már több, a jakuzzikban szerzett sérülésekkel kapcsolatos bírósági ügyben szerepelt szakértőként.

Kell-e tartanom a jakuzzitól, ha nincs rendben az egészségem?
Talán. Meleg vízben üldögélve megemelkedik a testhőmérséklet, ami veszélyes lehet a várandós nők, a cukorbetegek, valamint az alacsony, illetve magas vérnyomású személyek számára.

Mivel a jakuzzik vize általában melegebb 38 °C-nál, a hosszas (mondjuk 10 percnél tovább tartó) pancsolás ártalmas lehet bizonyos betegségek, például cukorbetegség, szívbetegség, magas vagy alacsony vérnyomás esetén; akinek ilyen problémái vannak, az előbb kérje orvosa tanácsát. Az orvosok várandós nőknek sem javasolják a jakuzzit, mivel a tartós meleg árthat a magzatnak.

A kaliforniai Kaiser Alapítvány Kutatóintézete 1060 várandós nő bevonásával végzett vizsgálatot, és azt találták, hogy azok körében, akik hetente legalább kétszer használtak jakuzzit, kétszer nagyobb volt a vetélés kockázata, mint a jakuzziba soha nem ülőké.

Végül pedig, bármilyen romantikus is a jakuzzi, a gyermekre vágyó párok esetében nem ez az ideális hely a vágyak felkorbácsolására. Meddőségi szakértők már évek óta emlegettek egy feltevést, miszerint a meleg víz csökkentheti a spermiumszámot, bár ezt egyetlen vizsgálat sem bizonyította minden kétséget kizáróan. Egy kis esetszámú brazil vizsgálat kimutatta, hogy 11, meddőségi problémákkal küszködő férfi esetében megnőtt a spermiumszám, miután abbahagyták a jakuzzi rendszeres használatát – feltéve, hogy nem dohányoztak.

Jó tanács
Mielőtt beleülne egy szálloda, gyógyfürdő vagy edzőterem jakuzzijába, nézze és szagolgassa meg a vizet, tanácsolja dr. Charles Gerba. Először is, szippantson a levegőbe a jakuzzi közelében állva: klórszagot kell éreznie. Másodszor, merjen ki egy kicsit a vízből egy átlátszó műanyag pohárba, és tartsa a fény felé: a víznek átlátszónak kell lennie. – Ha a víz zavaros, inkább ne menjen bele – tanácsolja dr. Gerba.

Vote it up
283
Tetszett?Szavazzon rá!