Veszélyes-e a kiropraktika?

Sokan fordulnak derékfájással és más problémákkal kiropraktőrhöz. A kezelésnek azonban akadnak kockázatai

Okozhat-e a nyaki gerincen végzett műfogás szélütést?
TALÁN
A kiropraktőrök elenyészőnek mondják a kockázatot, egyes orvosok viszont attól tartanak, hogy a nyak manipulálása károsíthatja az ott futó verőereket. Még ha soha nem volt is része nyak-helyreigazításban, valószínűleg látott már ilyen beavatkozást a tévében vagy a moziban – gyakran komikus éllel. A kiropraktőr a két keze közé fogja a beteg fejét, majd hirtelen oldalra fordítja (ekkor reccsenés hallatszik, és nevetést kevernek be). Az orvosok egy része szerint azonban semmi vicces nincs a nyak manipulálásában. Úgy vélik, a nyak erővel történő forgatása során megfeszülnek az ott futó verőerek, s ennek következtében el is szakadhatnak, ami szélütést okozhat.

A kiropraktőrök a nyak helyreigazításával kezelik a nyakfájdalmakat, a fejfájás egyes típusait és bizonyos egyéb problémákat, azt állítva, hogy helyreállítják a nyak mozgékonyságát és meggátolják az izomgörcsöket. Az Amerikai Kiropraktikai Szövetség a nyakmanipulációt „figyelemre méltóan biztonságosnak” tartja, és olyan statisztikai adatokat közöl, amelyek szerint az így kezelt betegek közül csak minden hatmilliomodik szenved szélütést.

A szkeptikusok szerint azonban a szélütést szenvedők száma ismeretlen, és jóval magasabb is lehet. A Journal of the Royal Society of Medicine folyóiratban egy 2007-ben megjelent elemzés 200 olyan esetet talált, amelyben a 2001 és 2006 között gerincmanipulációval kezelt betegeket súlyos „káros események” érték. A leggyakoribb szövődmény a gerincartéria-szakadás volt. Néhány beteg meghalt vagy hosszú távú károsodást, például bénulást szenvedett (a többiek java része viszont felgyógyult). A módszer bírálói szerint valószínű, hogy számos, a nyak helyreigazításával kapcsolatosan föllépő szélütést és egyéb sérülést nem is jelentenek be.

Talán sohasem fogjuk megtudni, mekkora is pontosan a nyak helyreigazításának valódi kockázata. Azt még a kritikusok is elismerik, hogy a problémák ritkák, így tanulmányozásuk sem könnyű. Egy másik, szintén 2007-ben végzett, 50 ezernél is több nyak-helyreigazításra kiterjedő vizsgálat nem talált szélütésre vagy egyéb súlyosabb mellékhatásra vonatkozó beszámolót.

Lehetek-e rosszabbul a kiropraktikai kezelés után?
IGEN
A betegeknek akár a felében is fölléphet sajgás vagy más tünet a kezelés után, bár a kellemetlenség általában csak átmeneti jellegű.

Ideális esetben a gerincmanipulációt végző kiropraktőr kiegyenesíti az egyenetlenné vált gerincet, és íme, már meg is szűnt a fájdalom. Bár egyes betegek valóban megújulva mennek haza már egyetlen kezelés után is, a vizsgálatok azt mutatják, hogy mások rosszabbul érzik magukat, mielőtt javulni kezd az állapotuk. A Spine című szaklapban megjelent egyik cikk szerzői 280 nyakfájós beteget kérdeztek ki a kiropraktőrnél tett első látogatásuk után. Nagyjából 30 százalékuk panaszkodott fájdalomra, merevségre, fejfájásra és egyéb mellékhatásokra a kezelést követően, bár e problémák egy-két nap után általában megszűntek.

Akkor hát mi is a helyzet? A kiropraktőrök szerint a helyreigazítás fellazítja a merev, egy helyzetben „rögzült” ízületeket, így azok szabadabban mozoghatnak. Az eljárás nyomán az izmok és kötőszalagok kissé megfájdulhatnak, mivel új helyzetet kénytelenek fölvenni. Ám a szakemberek úgy vélik, hogy e fájdalmak nem rosszabbak egy kiadós izomláznál, és ugyanolyan gyorsan meg is szűnnek.

Vote it up
204
Tetszett?Szavazzon rá!