Veszélyes-e a mellimplantátum?

A nők már több mint száz éve fekszenek kés alá azért, hogy nagyobb legyen a mellük. Kell-e félniük?

Kapcsolódó cikkek

Az ilyen műtétek esetében mindig is fönnállt a szövődmények kockázata, de az 1990-es években egyre többen kezdtek aggódni amiatt, hogy talán maguk az implantátumok is megbetegíthetik a nőket. Ez azután félelmeket, zűrzavart és heves vitát gerjesztett. Végül aztán ma is nagyon sok nő vállalja a mellnagyobbítást, amely továbbra is a leggyakoribb kozmetikai műtétek egyike.

Okoz-e valamilyen betegséget az emlőimplantátum?
NEM Lehet, hogy a bíróság bűnösnek találta az implantátumokat, ám semmi sem bizonyítja, hogy veszélyeztetnék az egészséget.

A szilikon emlőimplantátumok állítólagos veszélyessége az 1990-es évek egyik legnagyobb port kavaró egészségügyi témája volt a sajtóban. Riasztó szalagcímek számoltak be olyan nőkről, akik azt gondolták, hogy a felszakadt implantátumból a szöveteikbe jutó szilikon betegítette meg őket. Számos különböző betegségre panaszkodtak, bár a szivárgó implantátumokkal összefüggésben autoimmun betegségeket emlegettek a leggyakrabban, például sokízületi gyulladást (reumatoid artritisz), bőrfarkast (lupusz) és szklerodermát.

Azt soha senki nem vonta kétségbe, hogy e nők valóban betegek voltak, de egyértelmű bizonyítékok igazolják, hogy ezt nem az implantátumok okozták.

Először is egy vitathatatlan tény: az implantátumok felszakadhatnak. Öt év után már akár a 10 százalékuk szivároghat, és ahogy telnek az évek, egyre nő a kockázat. A kiszivárgó szilikon miatt az implantátum elveszítheti formáját, az emlőben és a hónaljban pedig kisebb-nagyobb csomók képződhetnek. A szivárgás egyes esetekben csiklandozó vagy égető érzéssel járhat. Az sem kérdéses, hogy az implantátumoknak vannak veszélyeik – hegszövet képződhet körülöttük, amelytől az emlő keménnyé, torzzá vagy érzékennyé válhat. Egyes nők mellbimbója teljesen érzéketlen lesz.

Nincs azonban bizonyíték arra, hogy az emlőimplantátum autoimmun betegséget vagy egyéb komolyabb betegséget okozhatna. Egy a New England Journal of Medicine-ben megjelent cikkben a rochesteri Mayo Klinika kutatói megállapították, hogy az emlőimplantátummal rendelkező nők körében a többi nőével nagyjából azonos a reumatoid artritisz, a bőrfarkas és sok más autoimmun betegség kialakulásának kockázata. Sőt legalább 17 vizsgálat igazolta, hogy az emlőimplantátummal élő nők esetében nem nagyobb az autoimmun betegségek kockázata, áll a National Institute of Health egy 2000. évi jelentésében. Ugyanez a jelentés azt is megállapította, hogy az emlőimplantátum rákot nem okoz.

Zavarhatja-e az emlőimplantátum a mammográfiát?
IGEN De az implantátummal rendelkező nők esetében nem nagyobb az előrehaladott emlőrák veszélye.

Az emlőimplantátum fehér foltként látszik a mammogramon, s emiatt – a helyzetétől függően – az emlő szöveteinek akár a felét eltakarhatja. (A mellizom előtt lévő implantátumok többet takarnak el, mint az izom alatt lévők.) Ez a probléma a szilikonos és a sóoldatos implantátumok esetén egyaránt fönnáll. Seattle-i kutatók a Journal of the American Medical Association című szaklapban megjelent cikkükben arról írtak, hogy a mammogramok az implantátummal rendelkező nők esetében az emlődaganatok 55 százalékát nem tudták kimutatni, míg a mellnagyobbítás nélküli nők esetében ez az arány „csak” 33 százalékos volt.

Ennek következtében azt várhatnánk, hogy amikor aztán fölismerik, az emlőrák előrehaladottabb állapotban lesz az emlőimplantátummal élő nőkben. A seattle-i kutatók azonban nem találtak erre utaló adatokat: a daganatok veszélyességében semmilyen különbség nem volt a mellnagyobbításon átesettek és át nem esettek között.

Elképzelhető, hogy mivel az implantátumos nők saját szöveteiknek csak egy kisebb részét tudják önvizsgálattal ellenőrizni, alaposabban járnak el, vagy hogy az implantátum szilárd belső felülete fölött könnyebben kitapintható a szokatlan elváltozás. Emellett az orvosok mindig figyelmeztetik a nőket, hogy gyakran ellenőrizzék implantátumaikat, így ők nagyobb valószínűséggel fedezik föl önmagukon a csomókat. Bármi is az igazság, minden, implantátummal rendelkező nőnek tanácsos a mammográfos szűrővizsgálatokra eljárnia. Próbáljon olyan rendelőt találni, ahol az asszisztenseknek és az orvosoknak már van gyakorlatuk az emlőimplantátumot viselő nők mammográfos vizsgálatában.

Vote it up
230
Tetszett?Szavazzon rá!