Veszélyes-e a tetoválás?

Már-már kisebbséget alkotnak a nem tetováltak. Vajon tudják, akik mintákat „varratnak”, hogy mit kockáztatnak?

Ma már úgy tűnik, hogy minden második ember testén van valahol kisebb-nagyobb tetovált minta. A testdíszítés e formája népszerűbb, mint valaha, ám megvannak ennek a kockázatai is – és itt nemcsak a majdani megbánásra gondolunk (a tetováltatók több mint egyharmada bánja meg előbb-utóbb ezt a lépést).

Elkaphatók betegségek a tetoválással?
Elméletileg lehetséges, gyakorlatilag azonban nem túl valószínű, ha jó nevű tetoválószalont választ.

A tetoválás mára annyira gyakorivá vált, hogy semmiféle merészséget nem jelez. A 18–29 éves amerikaiak 49 százaléka állítja, hogy van legalább egy tetoválása, s a 30–39 évesek körében is 28 százalékos az arány.

Ha bízhatunk a statisztikákban, akkor a tiszta szalonban, engedéllyel rendelkező tetoválóművész által készített tetoválás viszonylag biztonságos. A Northwestern Egyetem felmérésében 500, véletlenszerűen kiválasztott, 18 és 50 év közötti korú tetovált amerikait kérdeztek meg, s közülük csak nagyon kevesen számoltak be olyan komolyabb vagy tartós egészségi problémáról, amely a tetoválásukból származott.

Mindazonáltal az orvosok és az egészségügyi szervezetek jelentős része is úgy véli, hogy a tetoválás kockázatot jelent a vérrel terjedő betegségek szempontjából, ezért azt javasolják, hogy inkább legyünk rendkívül óvatosak. Az amerikai Betegség-megelőzési és Járványügyi Központ szerint még nincs elegendő adat, hogy összefüggést lehessen megállapítani a tetoválás és a vérrel terjedő betegségek, például a HIV, a hepatitis B- vagy C-vírus okozta fertőzések között. Azonban a Texasi Egyetem Dallasban működő Egészségügyi Központjának kutatói azt állapították meg, hogy a magukat tetoválószalonban felékesíttető emberek körében kilencszer nagyobb volt a hepatitis-C vírusfertőzés veszélye, mint a nem tetováltak esetében.

Vannak egyéb veszélyek is?
Bár nem túl nagy a valószínűsége, de a tetoválás a fertőzéstől a hegesedésig egész sor problémát okozhat. Ha engedélyezett tetoválóművészt választ, aki steril eszközökkel dolgozik, az csökkenti a kockázatot.

Míg statisztikailag igen csekély a tetováltatáshoz kapcsolódó súlyos betegségek és allergiás reakciók fellépésének veszélye, a kevésbé súlyos szövődmények kockázata már nagyobb. A European Journal of Dermatology című szaklapban 824 személy vizsgálata alapján nemrég arról számoltak be, hogy a tetoválás gyógyulása idején csaknem az egyharmaduk esetében lépett föl vérzés vagy viszketés. Az egyéb veszélyek között említést érdemel a hegesedés és a bakteriális fertőzés (olyan esetek is voltak, amikor a tetoválással összefüggésben antibiotikum-rezisztens baktériumtörzzsel történt fertőzést tapasztaltak). Ezek ritkák ugyan, ám a nem kellően tiszta tetoválóművészek növelhetik a veszélyüket. – Olyan esetekről is tudunk, amikor a tetoválás szemölcsök terjedését idézte elő – mondja dr. Carolyn Jacob, a chicagói Kozmetikai Sebészeti és Dermatológiai Központ igazgatója. Ha a tetoválóművész áthúzza a tűjét egy kis szemölcsön, azzal a szemölcsöket okozó humán papillómavírust más területekre is átviheti.

Könnyű eltávolíttatni egy tetoválást?
Nem! Több fájdalmas és költséges beavatkozásra lehet szükség már egészen kicsi tetoválás eltávolításához is, és még így is előfordulhat, hogy hegek maradnak vissza. A lézeres kezelés megsemmisítheti a tetováláshoz használt festékanyagot, s eltüntetheti a mintát, de így is gyakran marad vissza valamilyen mértékű hegesedés, és bizonyos színű tintákat hírhedten nehéz eltávolítani. A lézer könnyen elbánik a feketével és a sötétkékkel, a vörös, a sárga és a zöld viszont jóval több munkát igényel. – A fluoreszcens színeket, például a sárgát vagy a neonzöldet pedig nagyon nehéz, ha ugyan nem lehetetlen eltávolítani – figyelmeztet dr. Jacobs.

Jó tanács
Ha tetoválásra vágyik, csakis kifejezetten jó hírű tetoválóművésszel végeztesse. A tetoválás pedig legyen kicsi és sötétkék vagy fekete (legföljebb még egy színnel kiegészítve), hogy könnyebb legyen eltávolítani, ha egyszer majd ráunna.
 

Ismerje meg Vág Bernadett véleményét a tetkókról!

Vote it up
273
Tetszett?Szavazzon rá!