Veszélyes a roston sült?

Igen, de néhány egyszerű szabályt betartva jelentősen csökkenthető a rákkeltő anyagok bevitele

A roston sült hússzeletek és kolbászok a jelek szerint többféle rák kockázatát is növelik. A legtöbb fajta hús és hal magas hőmérsékleten történő elkészítésekor – például grillezéskor vagy pirításkor – úgynevezett heterociklusos aminok (HCA-k) és policiklusos aromás szénhidrogének (PAH-k) képződnek. Mindkét fajta vegyület rákkeltő hatásúnak bizonyult a kísérleti állatok esetében.

Ha a húst addig grillezik vagy pirítják, amíg jól át nem sül, akkor nagy mennyiségben képződnek ilyen vegyületek; sütőben sütés, főzés, párolás és egyéb, alacsonyabb hőmérsékletet alkalmazó módszerek során sokkal kevesebb keletkezik belőlük.

Így csökkentse a kockázatot
Süsse elő a húst két percig a mikrosütőben! Ezzel a heterociklusos aminok (HCA-k) akár 90 százalékától megszabadulhat. A keletkező húslevet öntse ki.

 Gátolja meg a fellángolást! A húst lehetőleg ne közvetlenül az izzó faszén vagy a lángok fölött süsse. Képezzen a faszénből gyűrűt a grillsütő pereménél, a húst pedig középen süsse. Gázgrillt használ? Vásároljon kétégős modellt, és az ételt a kettő között készítse el. A zsírfölösleg lenyesegetése is segít.

 Grillezés előtt pácolja be a húst! Néhány órás pácolással a HCA-k akár 90 százalékától megszabadulhat. Olyan pácot használjon, amelyben savas összetevő – például ecet vagy citruslé – is van.

 A húst véresen vagy gyengén átsütve egye! A hosszabb sütés során több rákkeltő vegyület keletkezik.

 Húzza nyársra! A kisebb húsdarabok – például a saslikhoz vagy kebabhoz használtak – hamarabb elkészülnek.

 Forgassa gyakran a húspogácsát! Ez a jelek szerint gátolja a HCA-k képződését.

Vote it up
202
Tetszett?Szavazzon rá!