Veszélyesek-e a dezodorok?

Kell-e félni a görgős dezodoroktól? Igaz-e, hogy még nagyobb a veszély akkor, ha borotválja a hónalját?

Talán emlékszik még arra az időre, amikor a dezodorokkal kapcsolatos egyetlen aggodalma (leszámítva azt, hogy egyáltalán hatnak-e) az volt, hogy annak a hóna alá permetezésével kárt tesz az ózonrétegben. A görgős dezodorokra való áttérés megoldotta ezt a problémát, ám ekkor újabb ok támadt az aggodalomra: lehet, hogy immár nem a bolygót betegíti meg, hanem saját magát?

Okoz-e emlőrákot a dezodor?
Bármit olvasott is az interneten vagy hallott a szomszédjától, e szóbeszédet egyáltalán nem támasztják alá bizonyítékok. Ezt a kitartó pletykát nem egy csínytevő indította útjára – éppen ellenkezőleg, néhány tudós vetette föl azt a lehetőséget, hogy a dezodoroknak és egyéb kozmetikumoknak a használata rákkeltő vegyületeknek teheti ki a nőket. Egy emlőrákos nők körében végzett vizsgálatban azt találták, hogy a dezodort és a hónaljborotvát leggyakrabban használók esetében többnyire fiatalabb korban észlelték a daganatot, különösen ha azok e szokásokat már 16 éves koruk előtt fölvették. A borotválkozás során keletkező apró sérülések elméletileg valóban lehetővé tehetik, hogy a dezodorokban lévő veszélyes vegyületek a vérbe kerüljenek: a dezodorokban tartósítószerként használt parabének a fő gyanúsítottak közé tartoznak, mivel ösztrogénszerű hatásaik vannak, s az ösztrogén bizonyítottan szerepet játszik az emlőrák kialakulásában. Más tudósok úgy vélték, hogy az izzadásgátló hatóanyagok egyike, az alumínium hozzájárulhat a rákos sejtek kialakulásához az emlő szöveteiben.

Az eddigi egyetlen olyan vizsgálat azonban, amely az emlőrák és a dezodorok közti összefüggést elemezte, megcáfolta az említett elméleteket. A seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ tudósai 813 emlőrákos nőből és egy ugyanekkora, egészséges nőkből álló csoportot kérdeztek ki. Semmilyen különbséget nem találtak a két csoport között abban, hogy tagjaik milyen gyakran használtak dezodort, illetve izzadásgátlót, sem pedig abban, hogy milyen gyakran borotválták a hónaljukat. Noha további vizsgálatokra volna szükség a kérdés végleges eldöntéséhez, a szakértők többsége egyetért abban, hogy nincs ok félni a dezodorhasználattól.

Vote it up
333
Tetszett?Szavazzon rá!