Vigyázat a kamionokkal!

Nem kérdés, ki húzza a rövidebbet, ha szembekerül egy teherautó és egy személyautó. Így előzze meg a bajt

A teherautók és egyéb járművek halálesettel végződő ütközéseinek körülbelül 70 százaléka az utóbbiak vezetőinek hibájából következik be. Ha nem akar tengelyt akasztani az aszfalt nehézsúlyú szereplőivel, a legjobb védekezés sofőrkészségei fejlesztése.

• Tartsa tiszteletben a korlátait! A kamionosok látótere igencsak behatárolt. A gépjárművezetőknek követendő ökölszabály az, hogy ha az oldalsó visszapillantó tükörben nem látja a kamion pilótájának arcát, akkor valószínűleg ő sem látja önt. Hacsak lehetséges, ne haladjon kamion mellett vagy szorosan mögötte, és semmiképpen ne próbáljunk bevágni elé.

• Használja az indexet! Bár a termetességnek megvannak a maga előnyei, a fürge mozgás és hirtelen gyorsulás nem tartozik közéjük. A kamionoknak ezért nagyobb a féktávolságuk (akár hatszor akkora, mint a személyautóké), és a túl gyors kanyarodás borulékonnyá teheti őket. Ezért az irányjelzővel mindig tudassa szándékait, és kamionok közelében kerülje a hirtelen éles manővereket.

• Számítson minden eshetőségre! A kamionok olykor sebességváltással lassítanak, ami – a féklámpa felvillanásának hiánya miatt – készületlenül érheti az embert. Az sem ritka, hogy a guruló behemótok a bal oldali sávról kanyarodnak jobbra kis ívben. Ha a kamion fordulásakor ön becsúszik a jobb szélső sávba, összemorzsolhatja.

• Ha előz... A nehéz tehergépjárművek még tökéletes időben is légörvényeket gerjesztenek, amelyek oldalba taszíthatják a kis autókat. Esőben felcsaphatják a vizet a szélvédőre. Mielőtt előzésbe kezd, bizonyosodjon meg róla, hogy elegendő hely áll a rendelkezésére, tegye ki az irányjelzőt, mindkét kezével markolja meg a volánt, és ha esik, kapcsolja gyorsabb fokozatra az ablaktörlőt. Mindig balról előzzön, mert ezen az oldalon kisebb a kamionsofőr számára be nem látható tér.

Vote it up
277
Tetszett?Szavazzon rá!