Vigyázat: bélgázt okozó ételek

Egészségesek is és finomak is, egy probléma mégis van velük: sokaknál haspuffadást okoznak

Dinnye
Ez az édes, frissítő nyári finomság tele van vitaminokkal, ám magas fruktóz- (gyümölcscukor-) tartalma miatt sokszor felfúvódást okoz. A fruktóz a szervezetet sokszor kihívás elé állítja, többnyire nem is tudja maradéktalanul lebontani azt – a bélben maradó és ott erjedő cukor okozza a bélgázképződést. Szakértők becslése szerint minden harmadik embernél előfordul fruktózlebontási zavar.

Mogyoróhagyma
Az erős ízű zöldségek, mint a fokhagyma, a vöröshagyma, a mogyoróhagyma és a póréhagyma (utóbbi kettőnek csak a fehér része!) sok fruktánt tartalmaznak. Ez egy rostanyagot, amely főképp fruktóz-molekulákból áll. Az emberi szervezetben nincs a fruktánt lebontó enzim, így senki sem tudja azt megemészteni: ez bélgázhoz, felfúvódáshoz és egyéb bélproblémákhoz vezet.

Szeder
Hiába a rengeteg antioxidáns a szederben, sajnos poliolokban is gazdag. Ezek a cukorpótlékok alapvető alkotórészeként a gyomorproblémák állandó gyanúsítottja. A poliolok általában sokáig az emésztőrendszerben maradnak, és nem is szívódnak fel teljesen, ami könnyen puffadást és szélszorulást okozhat!

Articsóka
Óvatosan bánjon ezzel a zöldséggel, ha hajlamos a felfúvódásra! A rák elleni csodaételnek számító articsókában is nagy mennyiségben vannak fruktánok, amelyek, mivel emészthetetlenek, bélgázt és puffadást idéznek elő.

Mangó
Az antioxidánsokkal teli mangó fruktóztartalma meghaladja a glükóztartalmát. A sok fruktóz pedig felfúvódást és egyéb gyomorproblémákat válthat ki.

Borsó
A hüvelyesek, így a borsó is tartalmaz galakto-oligoszacharidokat; ezek galaktózmolekula-láncok. Mivel az emberi szervezet nehezen emészti meg őket, végeredményben a bélben erjednek és felfúvódást okoznak. A borsó fruktánokat is tartalmaz, valamint gazdag poliolban is. Ezek mind könnyen gyomorproblémákat indukálhatnak.

Szilva
Az egyébként csontvédő hatású szilva tele van poliolokkal. Ezek nem szívódnak fel, csak a bélbaktériumok bontják. A keletkező gáz haspuffadáshoz vezet.

Alma
Ha szervezete nem képes a fruktózt lebontani, csak óvatosan fogyasszon almát. A fruktózfelszívódási zavar miatt az alma is felfúvódást, hasmenést okozhat. Viszont véd az Alzheimer-kór, a vastagbélrák és a magas vérnyomás ellen.

Vote it up
314
Tetszett?Szavazzon rá!