Vigyázzon szeme világára!

Eláruljuk, hogyan védheti meg legjobban magát és gyermekét a tűző nap által okozott veszedelmes betegségektől

Tudjuk, hogy a sok napfény árt a szemnek, szürkehályogot és sárgafolt-elfajulást okozhat, ám ezek mellett egyéb betegségek veszélyét is fokozhatja. A nem melanómás bőrrákok nagyon gyakran a szemhéjat érintik, és a szemhéjon kialakuló bőrrák az összes bőrrákos eset 5-10 százalékát teszi ki. A szem körüli finom bőr érzékenyebb az ibolyántúli sugárzás hatásaira.

Hogy mi a legjobb védekezés? UV-szűrős napszemüveggel és széles karimájú kalappal az ibolyántúli sugarak 98 százalékát feltartóztathatja.

Ne feledkezzen meg a kicsikről!
A gyermekek pupillája gyakran a felnőttekénél tágabb, szemük szövetei érzékenyebbek, ezért a nap még inkább árthat nekik. – Víz közelében pedig még több veszély leselkedik rájuk – állítja Frank Martin docens, a sydney-i Westmeadi Gyermekkórház szemész konzulense –, mert a víz felszínéről visszaverődő napfény a szemükbe tükröződik.

– A szem UV-védelmével segíthet abban, hogy a kezdődő elváltozások regenerálódjanak – állítja Minas Coroneo, az Új-dél-walesi Egyetem professzora, aki arra is figyelmeztet, hogy olyan napszemüveget tanácsos vásárolni, amely kellően a fejre simul. Az oldalról a szembe jutó – jellemzően visszavert, szórt – fény ugyanis a szem legérzékenyebb részeit éri.

Szeretné megtudni, mi mástól romolhat a látás? Kattintson! Ha pedig arra kíváncsi, mit tehet még szeme védelmében, itt találja a megoldást.

Vote it up
356
Tetszett?Szavazzon rá!