Virágzó boldogság

Közhelynek tűnik, azonban a tudomány is igazolta: tényleg örömöt szerez a virágcsokor. Urak, irány a virágbolt!

Akit virágcsokorral ajándékoznak meg, annak a magatartás-kutatás legfrissebb eredményei szerint nemcsak az otthonát teszik derűsebbé, hanem őt magát is azonnal jobb kedvre derítik.

Jeannette Haviland-Jones, a Rutgers Egyetem pszichológiaprofesszora, aki tíz hónapos vizsgálatot vezetett a virágok és az általános elégedettség összefüggésének tisztázására, azt tapasztalta, hogy a virág puszta jelenléte boldog érzések kiváltója, természetes és egészséges hangulatjavító.

Haviland-Jones és munkatársai részben virágból álló ajándékot adtak a vizsgálatban résztvevő százötven nőnek, és feljegyezték a megajándékozottak arckifejezését.

Meglepő módon mind a százötven hölgy „igazi” vagy „izgatott” mosollyal fogadta a kedveskedést, örömöt és hálát mutatott. A vizsgálati alanyok arról is beszámoltak, hogy a virág átvétele után kevésbé érezték magukat levertnek, szorongónak, illetve idegesnek.

Jelképes gesztus
Virágot rendszerint a lakás vendégek előtt is nyitva álló részein helyeznek el – például előszobában, nappaliban és ebédlőben –, ami azt érzékelteti, hogy a virág az önzetlenség jelképe.

Vote it up
172
Tetszett?Szavazzon rá!