A magyar felnőttek nem jutnak elegendő D-vitaminhoz és folsavhoz az étrendből – derül ki az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet felméréséből.
Összesen 1131 nő és férfi töltött ki úgynevezett háromnapos táplálkozási naplót. Az adatok elemzése azt mutatta: többek között a csontokat, a szív és az érrendszer egészségét védő, valamint a védekezőképességet segítő D-vitaminból, illetve a vérképzéshez elengedhetetlen folsavból az ajánlotthoz képes jelentősen kisebb mennyiséghez jutunk hozzá. Ez különösen érvényes az idősebbekre és a nőkre.
– A vitaminhiány megelőzéséhez elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás – mondja dr. Lugasi Andrea főigazgató-helyettes, a vizsgálat egyik közreműködője.
Sok D-vitamint tartalmaz például a tengeri halak és más állatok mája, a tej és a tojás. Jót tesz továbbá naponta negyedórányi napozás.
Folsavban a leveles zöldségek (különösen a spenót), hüvelyesek, a máj és a gyümölcsök gazdagok.
Hozzászólás