Vizes lett a mobilja?

A megoldás kulcsa a gyors cselekvés. Íme, a legjobb mentési javaslatok arra az esetre, ha telefonja elmerülne a vízben

Ha valaha megtörtént önnel, hogy a telefonja a medencébe esett, kimosta a mosógépben, esetleg a kezéből kicsúszva egyenesen a vécékagylóban landolt, valószínűleg tudja, milyen érzés pánikba esni. Elég egy rossz mozdulat, és máris elveszett az összes letöltetlen fotó, a teljes telefonkönyvvel együtt. A legfontosabb: cselekedjen gyorsan! Kövesse az alábbi egyszerű módszereket.

1. Közmegegyezés szerint az első lépés az akkumulátor eltávolítása, mégpedig azonnal. Nagy a kísértés, hogy a telefon bekapcsolásával győződjön meg arról, működik-e még, de éppen ez lehet, ami zárlatot okoz. Vegye ki a SIM kártyát is, hogy megmaradjanak rajta az adatai, ha a telefon mégis kisülne.

2. Ezután az a cél, hogy további károsodás nélkül minél gyorsabban kiszáradjon a készülék: ha túl sokáig marad nedves, korrodálódni kezdhet. Felejtse el a hajszárítót, mivel az túlságosan forró erre a célra. A legjobb választás a sűrített levegő, esetleg a porszívó.

3. A következő lépés (vagy az első, amennyiben nem volt kéznél sűrített levegő), hogy az összes maradék nedvességet is elvonja a telefonból. Ehhez merítse a készüléket egy nagy tál száraz rizsbe. Ha talál a ruhák, cipők vagy például a gyógyszerek csomagolásában szilikongyöngyöket, az szintén megfelel, próbáljon meg minél többet összegyűjteni belőle.

4. Tűvé tette a lakást, de hiába: sem rizst, sem sűrített levegős palackot nem talált? Ne essen kétségbe, hiszen a lefagyasztás még mindig segíthet. Győzödjön meg róla még egyszer, hogy kivette az akkumulátort, majd csavarja körül a telefont két-három réteg konyhai papírtörlővel, hogy megelőzze a fagyási károkat. Ezután tegye a mélyhűtőbe 15-20 percre. Helyezze vissza az akkumulátort, és bekapcsolással ellenőrizze, működik-e a telefon. Ha nem, vegye ki az áramforrást, újabb 5-10 percig fagyassza, majd tegyen próbát ismét. Pár próbálkozás, és a telefon jó eséllyel működni fog.
 

Ha pedig az a legfőbb baja, hogy túl hamar lemerül a mobilja, kattintson!

Vote it up
395
Tetszett?Szavazzon rá!