Volt karika, nincs karika

Kezd belefáradni abba, hogy fáradtnak látszik? Íme, tíz módszer a szem alatti sötét karikák eltüntetésére

Uborkaszeletek
Az uborkaszeletek népszerűek arcpakolás gyanánt – csak helyezzen egy szeletet a szemhéjára az azonnali megnyugvásért. De mi ennek a tudományos háttere? – A hideg érösszehúzó hatású, tehát a duzzadt részek átmenetileg visszanyerik eredeti formájukat – magyarázza Philip Artemi, az Ausztrál Bőrgyógyászati Főiskoláról. – Ez a módszer nem fordítja azonban vissza a szemek alatti fekete karikák kialakulását.

Előnyök: olcsó, egyszeri.
Hátrányok: a pigmentek nem változnak, nincs bizonyított jótékony hatás.

Szépítő alvás
Ősrégi bölcsesség támasztja alá a szépítő alvás jelentőségét, ami arra is utal, hogy a ragyogóbb szem érdekében elegendő ideig kell csukva tartani azt. – A hosszabb alvás csökkentheti a szem pirosságát és a szem alatti táskák méretét. Keveset tehet azonban a szem alatti sötét pigmentek eltüntetéséért – állítja Artemi. Néhány szakértő azt javasolja, hogy használjon két párnát, és alvás alatt emelje meg a fejét, hogy megelőzze a folyadék pangását az alsó szemhéjakban, ami a püffedtség benyomását keltheti.

Előnyök: jótékony hatással van a teljes szervezetre, hatékonyan megszünteti az átmeneti táskásságot.
Hátrányok: nem szünteti meg a fekete karikákat, az idő szűkében szenvedők nem alkalmazhatják.

Bőrbarát étrend
Habár az étrend többnyire nem játszik közvetlen szerepet a fekete karikák kialakulásában, néhány étel mégis javíthatja a bőr egészségi állapotát. A zöld tea bőrbarát antioxidánsokat tartalmaz, és gyulladáscsökkentő hatása védi a bőrsejteket. A lazac asztaxantint tartalmaz; ez egy olyan karotinoid, ami növeli a bőr rugalmasságát, és ezáltal kordában tartja a finom ráncokat. Az avokádó és a tojás pedig egyaránt gazdag biotinban, a bőrt egészségesen tartó vitaminok egyikében.

Előnyök: a tápanyagokban gazdag étrend javítja az általános egészségi állapotot, az egészséges bőrszínhez is hozzájárulhat.
Hátrányok: a fekete karikák megszűnése nem garantált, csak hosszú távon hozhat eredményt.

Korrektor
A fáradt szemek elrejtésének titkos fegyvere a szem alatti karikákat, sötétebb foltokat elkendőző korrektor. Segít a bőr tónuskiegyenlítésében, ráadásul védheti a bőrt a napsugaraktól és az általuk okozott károsodástól. Bobby Brown sminkguru sárga alapú krémes korrektort javasol, amely az eredeti bőrszínnél világosabb árnyalatú, hogy minél tökéletesebben elfedje a szem alatti kék színű karikákat. Világosabb bőrszínűek számára pedig a porcelán árnyalatú korrektort ajánlja. Ha az ön szeme érzékeny, akkor próbálja ki a legsikkesebb korrektort mind közül: egy nagyméretű napszemüveget!

Előnyei: egyszerű, hatékonyan fedi el az örökletes sötét karikákat.
Hátrányai: folyamatos használatra van szükség, inkább átmeneti elkendőzés és nem igazi megoldás.

Szemmaszkok
Ha egy kis „én-időre” áhítozik, akkor ennek a szemmaszk egy tökéletes eszköze lehet. Nem túl költséges, a gélmaszkot pedig fel lehet melegíteni, vagy le lehet hűteni a hűtőben a kívánt hatás érdekében. Nagyjából 15 percig viselve már megadják azt a gyógyhatású kezelést a kimerült szemnek, amelyre annak oly nagy szüksége van. Ami a sötét karikákat illeti, Hanna Kuchel, az ausztrál Bőr- és Rák Alapítvány munkatársa azt állítja, egy hideg szemmaszk érösszehúzó hatása révén a duzzadást átmenetileg csökkenti. Sajnos, mint a házi gyógymódok többsége esetében, az eredmény viszonylag gyors, de a hatás nem tartós.

Előnyök: gyógyhatású, állítható hőmérsékletű.
Hátrányok: rövidtávú hatások, folyamatos használatot igényel.

Szemránckrém
A szemránckrém népszerű kozmetikai termék, de vajon beváltja-e a hozzá fűzött felfokozott reményeket? Nehéz megmondani, mert egyénenként eltérő, mennyire eredményes. A sötét karikák kezelésében a világosító krémek is népszerűek. Ezekről Artemi elmondja, hogy két százalékban hidrokinont tartalmaznak; ez egy fehérítő tulajdonságú anyag, amely segít a karikákat eltávolítani. Ezek a krémek azonban irritálhatják a szem alatti érzékeny bőrfelületet, különösen ha agresszív összetevőket is tartalmaznak, tehát az alkalmazásuk előtt érdemes hozzáértővel beszélni – javasolja a szakember. A bőr hidratálása és a sötét karikák csökkentése érdekében Kuchel naptejet javasol, amely megelőzi a bőr pigmentációját, amely idővel bekövetkezne.

Előnyök: nyugtat és hidratál.
Hátránya: irritálhatja a bőrt, kiszámíthatatlan hatású.

Orrspray
Ha a bedugult orr a hibás, akkor az orrspray lehet a megoldás. Az orrdugulás miatt pang a vér, emiatt a szemtől az orrhoz vezető erek tágulnak, és ez hozzájárul a sötét karikák megjelenéséhez. Az eltömődött orrjáratok további kellemetlen következménye lehet a fejfájás és a torokfájás. A sós orrtisztító folyadékok vagy az orrspray-k átmenetileg enyhíthetik ezeket a tüneteket, de a hosszantartó használat nem javasolt. Ha a spray hatóanyagaival szemben tolerancia alakul ki, az súlyosbíthatja az orrdugulást, úgyhogy a tartós légúti problémáknak érdemes alaposan utánajárni, mielőtt ezekhez a készítményekhez fordulna.

Előnyök: számos légúti problémát orvosol.
Hátránya: egyesek számára kellemetlen a használatuk.

Antihisztamin
– A szem alatti sötét karikák túlérzékenység jelei is lehetnek. Ezért asztma vagy ekcéma esetén gyakoribbak – hívja fel a figyelmet Georgina Kourt, a Királyi Ausztrál és Új-Zélandi Szemészeti Főiskola kutatója. Ha tehát ön allergiás betegségben szenved, akkor az antihisztaminok csökkenthetik a hozzájuk kapcsolódó szemduzzanatot, de nem fogják túlzottan befolyásolni a sötét karikákat. Az orvosi receptre kapható antihisztaminok gátolják a hisztamin hatásait, amely az allergiás reakció során szabadul fel a szervezetben. Elővigyázatosan alkalmazza őket azonban, mert lehetnek mellékhatásaik. Egyes készítmények esetében álmosság és a szájszárazság léphet fel.

Előnyök: egyszerre kezeli az allergiát és a szemduzzanatot.
Hátrányok: az örökletes sötét karikákkal kapcsolatban hatástalan, lehetnek mellékhatásai.

Szemhéjplasztika
Ha nem zárkózik el a műtéttől, akkor a szemhéjplasztika a megoldás. Vannak nők, akik öröklötten hajlamosak a szem alatti sötétes tónusú bőrre, míg másoknak kifejezett táskáik alakulnak ki. A szemhéjplasztika az utóbbin segíthet. Két eljárás létezik: az első eltávolítja a szemhéj belsejéről a zsírt, a másik pedig (a gyakoribb változat) eltávolítja a felesleges zsírréteget és a bőrt is, valamint feszesebbé teszi az ott lévő izmot is. Merten szerint a legtöbb beteg a jobb összhatás érdekében az alsó és a felső szemhéjon egyaránt elvégezteti a műtétet.

Előnyök: egy időre visszafordíthatja az öregedési folyamatot, és segíthet visszaszerezni egy fiatalosabb kinézetet.
Hátrányok: keletkezhetnek szövődmények, hegek.

Lézeres kezelés
A lézerfény-kezelés csökkenti vagy megszünteti a ráncokat, amellyel a szemről alkotott összbenyomást javítja. Csökkenti ráadásul a sötét karikák hangsúlyosságát. Ha azonban a szem körüli bőr már egyébként is sima, akkor a kezelés nem biztos, hogy vissza tudja szorítani a pigmentációt. Ugyan kevésbé drasztikus beavatkozás, mint a plasztikai műtét, a lézer csiklandozó érzését sem könnyű megszokni. A mellékhatások között a bőr kipirosodását, illetve a helyi duzzadást lehet említeni.

Előnyök: javíthatja a bőr minőségét, a vékony ráncok mennyiségét csökkentheti.
Hátrányok: elképzelhető, hogy a pigmentáció túl mélyen található a lézeres kezeléshez, és ezért meg kell ismételni a beavatkozást.

Vote it up
272
Tetszett?Szavazzon rá!