Waldorf-saláta dióval

Noha a New York-i Waldorf szálló séfje, Oscar Tschirky dió nélkül alkotta meg a 19. század utolsó éveiben, azóta a diós a bevett változat

Hozzávalók 4 személyre
50 dkg zellergumó 25 dkg savanykás alma 3 evőkanál citromlé 15 dkg piros szőlő 10 dkg dióbél 1,5 dl tejföl 1 evőkanál dióolaj frissen őrölt fekete bors 1 csipet cukor

Elkészítés
1. Hámozzuk meg a zellergumót, és vágjuk vagy reszeljük vékony csíkokra. Mossuk meg az almát, vágjuk félbe, magozzuk ki, és ezt is vágjuk vagy reszeljük vékony csíkokra. A zellerrel együtt tegyük egy tálba. Adjunk hozzá 2 evőkanál citromlevet, és az egészet keverjük össze.

2. Mossuk meg a szőlőt, szedjük le a szemeket a szárról, vágjuk őket félbe – ízlés szerint magozzuk ki. A dióbelet aprítsuk durvára. A dióból és a szőlőből tegyünk félre 1-1 evőkanálnyit a díszítéshez.

3. A mártáshoz öntsük a tejfölt és a dióolajat 1 evőkanál citromlével együtt egy kis tálba, és habverővel keverjük simára. Ízesítsük sóval, borssal és cukorral.

4. Először a szőlőt, azután a diót is adjuk az almás-zelleres keverékhez, majd keverjük bele a mártást is. Sózzuk, borsozzuk, és tálaljuk ki salátástányérokra. Díszítsük a félretett szőlőszemekkel és dióbéllel. Friss pirítóssal kínáljuk.
 

Tipp
Ízlés szerint zellergumó helyett használhatunk zsenge zellerszárat is. A szárakról húzzuk le a kemény rostokat, majd vékonyan szeleteljük fel.

Vote it up
169
Tetszett?Szavazzon rá!