Hozzávalók 4 személyre
50 dkg zellergumó • 25 dkg savanykás alma • 3 evőkanál citromlé • 15 dkg piros szőlő • 10 dkg dióbél • 1,5 dl tejföl • 1 evőkanál dióolaj • só • frissen őrölt fekete bors • 1 csipet cukor
Elkészítés
1. Hámozzuk meg a zellergumót, és vágjuk vagy reszeljük vékony csíkokra. Mossuk meg az almát, vágjuk félbe, magozzuk ki, és ezt is vágjuk vagy reszeljük vékony csíkokra. A zellerrel együtt tegyük egy tálba. Adjunk hozzá 2 evőkanál citromlevet, és az egészet keverjük össze.
2. Mossuk meg a szőlőt, szedjük le a szemeket a szárról, vágjuk őket félbe – ízlés szerint magozzuk ki. A dióbelet aprítsuk durvára. A dióból és a szőlőből tegyünk félre 1-1 evőkanálnyit a díszítéshez.
3. A mártáshoz öntsük a tejfölt és a dióolajat 1 evőkanál citromlével együtt egy kis tálba, és habverővel keverjük simára. Ízesítsük sóval, borssal és cukorral.
4. Először a szőlőt, azután a diót is adjuk az almás-zelleres keverékhez, majd keverjük bele a mártást is. Sózzuk, borsozzuk, és tálaljuk ki salátástányérokra. Díszítsük a félretett szőlőszemekkel és dióbéllel. Friss pirítóssal kínáljuk.
Tipp
Ízlés szerint zellergumó helyett használhatunk zsenge zellerszárat is. A szárakról húzzuk le a kemény rostokat, majd vékonyan szeleteljük fel.
Hozzászólás