Wifi otthon

Ha elege van az összegabalyodott kábelrengetegből, építsen ki otthon wifi hálózatot. Segítünk a legjobb router kiválasztásában

Számítógép, nyomtató, tévé stb. mind kommunikálhat egymással wifi hálózat révén. Ehhez viszont kell egy központi egység, úgynevezett router. Segítünk a választásban.

Frekvencia? A régebbi készülékek többnyire 2.4 GHz-en működnek, de mivel ezt használja a vezeték nélküli telefon, a Bluetooth és még a mikrohullámú sütő is, túl nagy a zavar lehetősége. A legújabb szabvány (802.11n) 5 Ghz-en ezt kiküszöböli.

Átvitel sebessége? Ma már akár 300 Mbps is lehet az otthoni elméleti átviteli sebesség: a gyakorlatban örülhetünk a felének is. A magasabb értékek szintén a 802.11n szabvány szerinti routerekkel érhetők el, amelyek ráadásul kompatibilisek a régebbi eszközökkel (laptop stb.) is.

Titkosítás? A nyitott hálózat jeleit a környezetünkben mindenki „látná”, és rá is tudna csatlakozni: ma már csak a WPA2 titkosítás nyújt elfogadható biztonságot, megfelelően bonyolult (és időnként meg is változtatott…) jelszóval.

Elérés? A megadott, akár több száz méteres elméleti hatótávolságot a telepítés helye erősen befolyásolja: a jobb „rálátás” érdekében érdemes központi helyen, magasan elhelyezni a routert, minél kevesebb fal, födém kerüljön a körkörösen kisugárzott jelek útjába, és ne legyenek a közelében nagyobb fémfelületek.

Médialejátszók? A Wireless Display (WiDi) egy HDMI-s adapter segítségével képessé teheti a tévénket arra, hogy a laptopunkról vezetékes csatlakoztatás nélkül megnézhessünk egy filmet. (Tömörítéstől függően legalább 15-20 Mbps tényleges és stabil átviteli sebesség kell a tökéletes minőséghez.)

Printer? A „Wireless” típusjelű nyomtatók képesek vezeték nélküli üzemmódra, és nem csak az otthoni gépekről (PC, laptop) fogadnak nyomtatnivalót, hanem előre megadott e-mail címekről is.

Vote it up
461
Tetszett?Szavazzon rá!