Zámbó Jimmy

Szinte hihetetlen, de már több mint tíz éve nincs köztünk a magyar popzene koronázatlan királya. Elevenítsük fel életét

A tehetség áldás – tartja a mondás, de esetenként átok is lehet. A kilencvenes évek egyik legnagyobb magyar énekes sztárjának életére mindkét állítás igaz. Zámbó Jimmy, aki Zámbó Imreként látta meg a napvilágot, kivételesen tehetséges muzsikus volt. Páratlan énekhangja és több mint négyoktávos hangterjedelme, egyedi hangszíne kiemelte a színpadi előadók sorából. Hatalmas rajongótábora a „király” nevet ragasztotta imádott előadójára, a romantikus dalok avatott tolmácsolójára.

Jimmy annak idején testvéreivel együtt a család zongoráján tanult meg zenélni. Elkötelezettsége és tehetsége már egészen korán jelentkezett. Kilencévesen zenekart alapított. Rendkívüli adottságaira a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezetői is felfigyeltek. Tanulmányait zenei általános iskolában, majd zenei gimnáziumban folytatta. A Konzervatórium dzessz-ének szakán végzett. Ízig-vérig muzsikus volt. Tizenhét évesen kapott az Országos Rendező Irodától működési engedélyt.

Jimmy igazi romantikus alkat volt. Dalainak többségét saját maga szerezte. A zene és a szöveg egysége mellé a szívét is odatette. „Hiszek abban, hogy minden ember őszintén elmondhatja érzéseit szövegben vagy dalban. Nos, hát én most dalban mondom el.” Gyakran konferálta fel ezekkel a mondatokkal egyik legkedveltebb slágerét, a D-t. Slágerei igazi örökzöldek – ezt bizonyítja az is, hogy napjaink divatos tehetségkutató műsoraiban is gyakran hangzik el egy-egy Zámbó-szerzemény. Ilyen a Még nem veszíthetek című dal is, amelyet két megasztáros döntős, Kökény Attila és Gáspár Laci is nagy sikerrel adott elő.

Zámbó Jimmy több éven keresztül éjszakai bárokban zongorázott és énekelt. A nyolcvanas évek elejétől az Egyesült Államokban különféle szórakozóhelyek közönsége előtt lépett fel. Azokban az években ragadt rá a Jimmy név. Első lemeze is az USA-ban jelent meg. Magyarországon 1988-ban tűnt fel, amikor a siófoki Interpop Fesztiválon szerzői és előadói díjat nyert. Az átütő siker azonban még váratott magára. A Filmslágerek magyarul című albumon elénekelte az Only You című világslágert, és ettől kezdve nem volt megállás – Jimmy rakétasebességgel haladt a „király” cím felé.

Példaképének tekintette Demis Roussost,
a páratlan hangú görög énekest

Példaképének tekintette a páratlan hangú görög énekest, Demis Roussost, a hetvenes évek popikonját, akinek dalait számtalan nyelvre lefordították. Demis Roussos dalaihoz Zámbó Jimmy írt magyar szöveget. Ezzel a gesztussal még jobban erősítette azt a zenei, lelki összetartozást, amit a görög művész iránt érzett. A feldolgozások egyik gyöngyszeme az a duett, amelyet Miklósa Erikával énekel. Miért búcsúznál? – ez a magyar címe annak a slágernek, amelyet a világ Time to Say Good-Bye címen ismerhetett meg a világhírű tenor, Andrea Bocelli és az angol énekes sztár, Sarah Brightman előadásában. A dalok között természetesen szerepel Paul Anka világslágere, az Only You, amivel Jimmy először robbant be az országos ismertségbe és a Te vagy a végzetem (You Are My Destiny) című rendkívüli szenvedélyes dal.

Las Vegasról úgy tartják, a világ legfényesebb városa. A földkerekség legnagyobb szórakoztató központja állandóan ki van világítva. Aki itt, bármelyik szórakozóhelyen lép fel, annak komoly kihívásokkal kell szembenéznie. Ezt tudva, nem furcsa, ha azt írom, hogy a Magyar Rádió Gyermekkórusa és egy Las Vegas-i lokál között legfeljebb csak földrajzilag nagy a távolság. Zámbó Jimmytől mindkét állomáshely a maximumot követelte. Hazatérve pedig a bárzenészeket alacsonyabb rendűnek tekintő nézetekkel kellett szembesülnie. Életével, majd halálával folyamatos témákat adott a pletykalapoknak. Interneten mindmáig léteznek, és újabbnál újabb tartalmakkal gazdagodnak a „király” rajongói oldalai.

Az előadókat gyakran azonosítja a közönség azokkal a dalokkal, amelyeket énekelnek. Jimmy esetében ez valóban így lehet, hiszen száz százalékig magáénak tekintett minden dalt, amit előadott. A sokoldalú művész nem csak önmagára gondolt. Önzetlenül, egyik lemezének bevételével például a tiszai árvíz károsultjait segítette, de gyakran lehetett látni olyan előadásokon, ahol fiatal tehetségek léptek fel.

Zámbó Jimmy több díjat is kapott. A teljesség igénye nélkül csak néhányat említünk meg: az év legjobb lemeze 1992-ben, az év énekese 1993-ban, eMeRTon-díj 1994-ben.

Utolsó koncertjét 1999. november 21-én adta a Budapest Sportcsarnokban.

Vote it up
495
Tetszett?Szavazzon rá!