Zöldangyalok

A fejhallgató recsegve életre kel: „Jó reggelt, ökoangyalok!” És a környezetvédelmi kommandó akcióba lendül

Megjelent: 2010. június

Kapcsolódó cikkek

Charlie tudta, hogy mit csinál, amikor rendkívül eszes és rendkívül szexis angyalokból létrehozta nyomozó álomcsapatát a rosszak ellen. A ’70-es évek tévésorozatában (és a nemrég nagy sikert aratott mozifilmben) szereplő legendás angyalok emberközeli, okos és vonzó bűnüldözők voltak, akik női bájaikat és csodás küllemüket latba vetve jártak túl a bűnözők eszén, és fejtették meg Charlie kódjait. Bármilyen ügyről, bármilyen bűntényről volt is szó, a lányok mindig győztek.

Ma, a 21. században Charlie-nak van még egy küldetése. A hőmérséklet emelkedik, az óceánok pusztulnak, a népesség rohamosan nő. Ezúttal az ökoguru Al Gore kapja Charlie szerepét, és angyalok vadonatúj csapatát bocsátjuk rendelkezésére, akik meg tudják fejteni a klímakódot, és vissza tudják forgatni az idő kerekét, még mielőtt túl késő lenne. Kik vállalják a feladatot, hogy megóvják a Földet?

A kormányos: Maud Fontenoy
A Franciaországban született, 32 éves Maud Fontenoy mindössze hétnaposan vett részt első hajóútján. 26 évvel később emberpróbáló négy hónapot töltött a tengeren, hogy ő legyen az első nő, aki átkelt az Atlanti-óceán északi részén egy evezős csónakban. Azután meghódította a Csendes-óceánt, és 2007-ben ő lett az első nő, aki egyedül körbehajózta a Földet az uralkodó széliránnyal szemben. Nem kis teljesítmény egy korábbi párizsi ingatlanügynöktől! Maud imádja az óceánokat, és első kézből szerzett tapasztalatokat a tengereknek okozott károkról. Három éve létrehozott egy óceánvédő alapítványt, amelynek célja, hogy megismertesse a gyerekeket a tengerek világával, és bemutassa nekik, hogyan tudnak közreműködni a megóvásukban. 2009-ben az UNESCO Ocean Network nevű szervezetének nemzetközi szóvivőjévé nevezték ki. – Miközben az ember körbehajózza a Földet, rájön, hogy bolygónk nem is olyan nagy, és a legnagyobb része óceán – magyarázza Maud. – Az is látszik, mennyi kárt okozunk az óceánnak, és milyen sürgőssé vált a megóvása.
maudfontenoy.com
Az angyal küldetése: Járni az óceánokat, és feltartóztatni a környezetszennyezés árját, hogy megvédhessük a tengerek élővilágát.

A médiakirálynő: Pamela Peeters
A 38 éves belga születésű Pamela Peeters minden ízében ökolány: a környezetvédelmi közgazdászból íróvá, producerré és konzultánssá vált Pamela egyformán otthonosan mozog a kamera előtt és mögött. 12 évesen környezetvédelmi magazint indított, 2003-ban pedig megalapította a saját médiacégét Pamela Peeters Productions: a Sustainable Media Products and Services Company néven. Azóta az Our Planet (A mi bolygónk) című elismert tévésorozatnak kétszáznál több epizódja készült el. Pamela a fenntartható életmód kérdéseiről ír legutóbbi, Urban Ecology (Nagyvárosi ökológia) című könyvében. – A környezetvédő üzleti elképzelések hatvan százaléka nőktől származik. Fontos, hogy a nők kellő felhatalmazást és önbizalmat kapjanak ahhoz, hogy igazi gazdasági irányítók lehessenek – mondja.
pamelapeeters.com
Az angyal küldetése: Befolyásolni a világsajtót, környezettudatosabbá és fenntarthatóbbá tenni a tömegtájékoztatást.

Jana PavlikováA természetvédő: Jana Pavliková
Miközben a hasonló korú lányokat a divat és a fiúk, a 28 éves szlovák Jana Pavlikovát hazája ősi erdei érdeklik, és az őshonos fák megmentésén munkálkodik. A zólyomi műegyetem erdészeti szakán nemrég végzett Jana most erdészeti ökológiából készül a PhD-fokozatra, és Szlovákia természetes erdeinek bemutatásával igyekszik másokat is befolyásolni. A Szlovákia erdeinek állapotát nyomon követő Slatinka Szövetség aktív tagja, amely felhívja a figyelmet minden olyan környezetvédelmi problémára, melyeknek megoldásán a helyi közösségek együtt tudnak dolgozni. – Nagyon érdekelnek az ősi erdők, de a munkám főleg a városi fák megmentésével kapcsolatos, és az embereket ismertetem meg a környezetükkel.
slatinka.sk
Az angyal küldetése: Harcolni az erdőkért, megvédeni őket az irtástól és a környezetszennyezéstől.

A politikus: Sian Berry
Sian Berry (35) mérnöki végzettségű aktivista Londonból. 2008-ban 400 ezernél több szavazatot szerzett a londoni önkormányzati választásokon az Egyesült Királyság Zöld Pártjának színeiben. Bár nem nyert, de megfogadta, hogy tovább harcol a városban a környezetvédelmi kérdések tudatosításáért. Sian több környezetvédelmi önképző könyv, köztük a 50 Ways to Greener Travel (A zöldebb utazás 50 módja) szerzője. Ő alapította meg a városi dzsipeket ellenző szövetséget (Alliance Against Urban 4x4s) is. – Jelszavunk: „Nem biztonságos, nem tiszta, nem menő.” Senki nem akarja a városi dzsipek teljes betiltását, csak szelíden lebeszéljük róluk az embereket – mondja Sian.
sianberry.org.uk
Az angyal küldetése: A szavazók támogatásával újra a politikai napirendre tűzni a környezetvédelmet.

A modellügynök: Helena Christensen
Helena (41) arca sok kifutón, divatmagazinban és hirdetési kampányban feltűnt már, de tavaly decemberben a korábbi Miss Dánia arcát a koppenhágai klímacsúcs idején tüntető tömegben láthatták. A dán modell, akiből időközben fotós lett, régóta foglalkozik környezetvédelmi ügyekkel. – Amellett, hogy otthon megtesszük, amit tudunk, a vezetőinkre is nyomást tudunk gyakorolni – magyarázza Helena. – Minél erőteljesebben lépünk fel, annál jobban fognak emlékezni az elvárásainkra. – Nemrég készült el egy hírességeket bemutató fotósorozata egy energiatakarékos világításra biztató kampányhoz. Ezenkívül dolgozott csernobili túlélőkkel és az erdők megmentéséért Japánban.
Az angyal küldetése: Ismertségét felhasználva felhívni a figyelmet a zöldkérdésekre.

Claudia KemfertA professzor: Claudia Kemfert
A német dr. Claudia Kemfertet 2009-ben kinevezték a berlini Hertie Iskola energiagazdálkodási és fenntarthatósági professzorának. A 41 éves asszony az ország egyik vezető energiatanácsadója és a klímaváltozás gazdasági hatásainak szakértője. Dr. Kemfert a német gazdaságkutató intézet (DIW) osztályvezetője is, az EU elnökének egyik tanácsadója és több könyv szerzője. – A gazdasággal az a probléma, hogy megvárjuk, amíg magasak lesznek az energiaárak, és csak azután cselekszünk. Hosszabb távú megoldásokra van szükségünk – mondja.
claudiakemfert.de
Az angyal küldetése: Tudatosítani a klímaváltozást a világ vezető elméiben.

A vállalkozó: Augusta Imbrasiené
A Vilniusban született Augusta Imbrasiené (25) gyűlöli az apátiát. Szerinte túl sok ember dől hátra, és hagyja, hogy a világ elmenjen mellette, különösen ha a környezetvédelemről van szó. 2007-ben Augusta nem fogadott el egy nagyvállalati szférában neki felkínált állást, hogy megalapíthassa saját cégét, mely kézzel készített és környezetbarát divatkiegészítőket állít elő. A Mur Mur Mur mindössze három év alatt lett az egyik vezető alternatív divatmárka Litvániában. Augusta a British Council egyik ifjú klímaváltozás-szószólója is. – Élvezem a különböző családi hátterű, foglalkozású, hitű és korú emberekkel beszélgetést. A sokféle ember hozzájárul a személyiségem alakulásához.
murmurmur.lt
Az angyal küldetése: Utat mutatni az úttörő fenntartható vállalkozásoknak.

Olga SzperanszkajaA tudós: Olga Szperanszkaja
A szovjet időkben az orosz és a balti régiók voltak Európa éléskamrái, és az intenzív művelés során gyomirtókkal mérgezték a vidék javát. Sok tonna veszélyes vegyszerrel és tartós organikus szennyező anyaggal borították el a földeket, és ezek évtizedeken át megmaradnak a talajban. Az orosz Olga Szperanszkaja (45), az Eco-Accord vegyszerbiztonsági program igazgatója, Oroszország szennyezett nagyvárosainak megtisztításán dolgozik, továbbá igyekszik rávenni a kormányokat, hogy nevezzék meg a legfertőzöttebb területeket, és tegyenek a megtisztításukért. Az orosz kormány, részben Olga erőfeszítései nyomán, kész ratifikálni a stockholmi egyezményt, és leállítani a mezőgazdasági szennyező anyagok környezetbe juttatását. – Megvizsgáljuk a helyi termesztésű élelmiszerek gyomirtótartalmát, és az eredményeket figyelmeztetésül a helyi hatóságok tudomására hozzuk. A tudás rendkívül fontos eszköz – hangsúlyozza Olga.
ecoaccord.org/english/index.htm
Az angyal küldetése: Megtisztítani a mérgezett területeket, csökkenteni a kárt.

Ane BrunA költő: Ane Brun
A norvég születésű, 33 éves Ane Brun 24 évesen írta az első dalát, és alig két évre rá Spending Time with Morgan című első albuma már átütő sikert aratott Skandináviában. Ane, akinek stílusát a Joni Mitchellé, Dolly Partoné és Björké közé helyezik, most Stockholmban él. Tavaly októberben No More Lullabies (Elég az altatódalokból) címmel zenei maratont szervezett. A rendezvényen 25 környezettudatos svéd zenész vett részt, összesen 350 percen át zenéltek, utalva a légköri szén-dioxid felső határára, a 350 részecske/millióra (ppm), amellyel a tudósok szerint még megelőzhető a klímaváltozás. Ma 390 ppm-nél tartunk, és Ane Brun szerint ideje felébrednünk.
anebrun.com
Az angyal küldetése: Megnyerni a szíveket és az elméket a szavak fegyverével.

A győztes: Malgorzata Górska
1996-ban a lengyel kormány jóváhagyta a Helsinkit Varsóval összekötő új autópálya építését. Amikor Malgorzata Górska (22) természetvédő megtudta, hogy ennek során át akarják szelni a Rospuda-völgyet, hazája egyik utolsó háborítatlan ősvadonját, nagyon felháborodott. Malgorzata az Európai Környezetvédelmi Bizottsághoz (European Department of the Environment) fordult, hogy akadályozzák meg az út megépítését. Kitartó kampánya nyomán az EU 2007-ben pert indított a lengyel kormány ellen a nemzetközi környezetvédelmi törvények megszegése miatt, és elrendelte a projekt leállítását. A most 35 éves Malgorzata Górska azt mondja: – A védett területeket sikerült megmenteni, a gyorsforgalmi út pedig egy másik nyomvonalon fog megépülni.
Az angyal küldetése: Küzdeni a „zöld” igazságtalanságok ellen és megvédeni a sebezhető vidékeket.

Vote it up
394
Tetszett?Szavazzon rá!