Zöldellő fürdőszoba

Néhány szép növénnyel bármelyik fürdőszobából olyan helyet alakíthatunk ki, amelyben szívesen tartózkodunk

Kapcsolódó cikkek

Az igazán kellemesen berendezett fürdőszobából nem hiányozhatnak a növények. Általánosságban elmondható, hogy a kis termetű, illetve növekedésükben felfelé törő fajok, mint például a citvor jobbak ide, mint a terebélyes növények. Megfelelő összhatást úgy érhet el, ha a kaspók színe jól illeszkedik a fürdőszoba burkolatához, például harmonikus színátmenetet vagy éppen szemvidító kontrasztot képeznek. A kéztörlők, a kilépők és a zuhanyfüggöny színét is figyelembe veheti.

Különösen helytakarékosak a magas törzsűre nevelt növények, amelyek a padlón csak kevés helyet foglalnak el, koronájuk pedig törzshosszúságtól függően derék- vagy szemmagasságban van. A csavart törzsű benjáminfikusz, akárcsak a pamacsfa fölöttébb dekoratív, és a sarokban elfér.

Különböző kiegészítők használatával még több életet vihet a fürdőszobába. A nyaralás emlékeit őrző tarka kavicsokkal tűzdelhet meg kosárkákat, kagylókat, és tengericsillagokat ragaszthat a kaspókra, illetve számtalan egyéb ötlettel színesítheti a látványt. A kisméretű fürdőkben szobabambuszt, fűféléket vagy páfrányokat helyezhet el, az orchideák pedig a legsivárabb sarkot is egzotikussá varázsolják gyönyörű virágaikkal.

A gyógy- és aromanövények, amelyek az egészség és a jó közérzet elengedhetetlen kellékei, minden fürdőszobában hangsúlyos szerephez juthatnak. Legismertebb közülük a levendula.

Ha sötét a fürdőszoba, különös körültekintéssel kell eljárnia, amikor kiválasztja a növényeket, hogy azok meg is maradjanak. Ha a fürdőnek egyáltalán nincs ablaka, mesterséges megvilágítást kell biztosítania a növények életben maradásához. A halogén- és energiatakarékos izzók által biztosított viszonylag hideg fény megfelelő erre a célra.

A megvilágítás mértékét időkapcsolóval vezérelheti, napi 10 óra a minimum, de ügyeljen arra, hogy a növényeknek egy többórás sötét szakaszra is szükségük van.

A legtöbb szobanövényként használt páfrány trópusi esőerdőkben él, ezért folyamatosan magas páratartalomra van szüksége. A fürdőszobákban jó esetben hasonló körülmények közé kerülnek, mint őshazájukban, mindazonáltal hasznos lehet, ha a páfrányokat vízzel töltött tálakra helyezi, ezzel is növelve közvetlen környezetükben a páratartalmat.

Maga a cserép ne álljon közvetlenül a vízben, mert a pangó vizet a páfrányok sem viselik el. Mely fajok érzik jól magukat félárnyékos környezetben? A Raddi-vénusz fodorka, a púpos borda-, a fészek- és a sarlós babérpáfrány, valamint a közönséges szobapáfrány, a csipkeharaszt és az óriás hópáfrányfa.

Vote it up
514
Tetszett?Szavazzon rá!