Zöldségek fagyasztása: műhelytitkok

Tudja meg, melyiket lehet mélyhűteni, hogyan kell lefagyasztani, és meddig tartható el

Nem minden zöldséget lehet lefagyasztani. Például a spárga szöveteit a fagyasztáskor képződő jégkristályok szétroncsolják, ezért felengedve löttyedt, vizenyős, élvezhetetlen lesz.

Nem alkalmasak mélyhűtésre a következők sem: cékla, karfiol, uborka, padlizsán, édeskömény, zöldsaláták, póréhagyma, burgonya, retek, cukkini, patisszon.

Alapszabály, hogy mielőtt a lefagyasztandó zöldségeket betennénk a mélyhűtőbe, alaposan meg kell őket mosni, illetve amennyiben szükséges, megtisztítani. Gyakran blansírozásra (forrásban lévő vízben történő előfőzésre) is szükség van.

Zöldség

Hogyan?

Felhasználható

Borsó

A kifejtett zöldborsót 2 percig blansírozzuk. Jéghideg vízben teljesen lehűtjük, és jól lecsurgatva, lazán becsomagolva tesszük a mélyhűtőbe.

Egy éven belül.

 

A hüvelyes cukorborsót 2 percig blansírozzuk. Jéghideg vízben teljesen lehűtjük, jól lecsurgatjuk. Tepsin vagy tálcán egy rétegben szétterítve lefagyasztjuk, majd kivesszük, és becsomagolva tesszük vissza a mélyhűtőbe.

3/4 éven belül.

Brokkoli

Kisebb darabokra vágva 3 percig blansírozzuk. Jéghideg vízben teljesen lehűtjük, és lecsurgatva, majd becsomagolva tesszük a fagyasztóba.

Egy éven belül.

Édesburgonya

Puhára főzzük, pépesítjük, majd teljesen kihűlve tesszük a fagyasztóba.

Fél éven belül.

Hagyma

A vörös-, lila-, zöld- vagy metélőhagymát nyersen, apróra vágva, becsomagolva tesszük a mélyhűtőbe.

Egy éven belül.

Karórépa és tarlórépa

Puhára főzzük, majd áttörjük vagy pépesítjük. Teljesen kihűlve tesszük a fagyasztóba.

Fél éven belül.

Kelbimbó

A megtisztított kelbimbót 3-5 percig blansírozzuk, a fej méretétől függően. Jéghideg vízben teljesen lehűtjük, és lecsurgatva, majd becsomagolva tesszük a fagyasztóba.

Egy éven belül.

Kukorica

A csöves kukoricát egyben, levelestől 4-8 percig blansírozzuk, mérettől függően. Jéghideg vízben teljesen lehűtjük. Lefagyaszthatjuk egyben vagy morzsolva.

Fél éven belül.

Leveles zöldségek

Az egész leveleket 2 percig blansírozzuk. Jéghideg vízben teljesen lehűtjük, majd jól lecsurgatva, becsomagolva tesszük a fagyasztóba.

Fél éven belül.

Okra

A megtisztított okrahüvelyeket 4 percig blansírozzuk. Jéghideg vízben teljesen lehűtjük, jól lecsurgatjuk, majd becsomagolva tesszük a fagyasztóba.

Fél éven belül.

Paprika

Nyersen, apróra vágva, becsomagolva fagyasztjuk.

Egy éven belül.

Paradicsom

Az egész paradicsomokat 2 percig blansírozzuk. Jeges vízben teljesen lehűtjük, alaposan lecsurgatjuk, becsomagoljuk, majd lefagyasztjuk. Csak főzéshez használható! A paradicsomos szószok, öntetek is jól fagyaszthatók.

Egy éven belül.

Paraj

Az egész leveleket 2 percig blansírozzuk. Jéghideg vízben teljesen lehűtjük, majd jól lecsurgatva, becsomagolva tesszük a fagyasztóba.

Fél éven belül.

Paszternák

Teljesen megfőzzük, majd pépesítjük (a nyers paszternák, sem egészben sem feldarabolva nem fagyasztható). Teljesen kihűlve tesszük a fagyasztóba.

Fél éven belül.

Sárgarépa

Főzzük meg puhára és pépesítsük (a nyers sárgarépa nem alkalmas fagyasztásra, sem egészben, sem feldarabolva). Teljesen kihűlve tesszük a fagyasztóba.

Fél éven belül.

Sütőtök

Puhára főzzük, majd pépesítjük. Teljesen kihűlve tesszük a fagyasztóba.

Fél éven belül.

Úritök

Puhára főzzük, majd pépesítjük. Teljesen kihűlve tesszük a fagyasztóba.

Fél éven belül.

Zöldbab

A megtisztított zöldbabot 3 percig blansírozzuk. Jéghideg vízben teljesen lehűtjük, lecsurgatjuk, majd becsomagolva tesszük a fagyasztóba.

Egy éven belül.

Vote it up
103
Tetszett?Szavazzon rá!