Hozzávalók
0,5 kg fejtett bab • 2,5 kg padlizsán • 1 kg vöröshagyma • 1 kg pirosas húsos paprika • 1 kg paradicsom • 5 dl olaj • 3 gerezd fokhagyma • 2 db babérlevél • 0,5 l kis papírdobozos paradicsomsűrítmény • 2-3 evőkanál ecet (ízlés szerint) • 1 mokkáskanál bors • 1 mokkáskanál szalicil
Elkészítés
1. A babot sós vízben puhára főzzük, leszűrjük.
2. A padlizsánokat 4-5 helyen késsel beszurkáljuk, sütőben, sütőpapírral bélelt rácson 3/4 órán át 200 fokon megsütjük, majd meghámozzuk, áttörjük.
3. Közben olajon megdinszteljük (de nem pirítjuk) az egészen apró kockára vágott hagymát, majd a paprikát, aztán a szintén apróra vágott, hámozott paradicsomot, és ha elfőtt a leve, hozzákeverjük az összetört babos masszát, a sült padlizsánhúst, 1 teáskanál erős paprikakrémet, 1 evőkanál sót, és tovább keverjük krumplitörővel. (Ha krémesebbre szeretné, használjon botmixert.)
4. Belenyomjuk a fokhagymát, hozzáöntjük a paradicsomsűrítményt, az ecetet, a babérlevelet, a borsot, és állandóan kevergetve jól összefőzzük.
5. Kiveszünk 1 csészényit, jól elkeverjük benne a szalicilt, hozzákeverjük alaposan a többi forró zakuszkához. Forrón kis üvegekbe töltjük, dunsztolni nem kell. Felbontás után hűtőben a helye.
Hozzászólás