Fel a fejjel! Ilyen jó dolgunk sose volt

Aggodalmaskodók, figyelem! Örüljünk, hogy épp mostanában élhetünk – íme, 23 ok, hogy miért

Kapcsolódó cikkek

Rosszkedvűen tekint a világra? – Ne búsuljon – biztat Matt Ridley tudományos szakíró, mert soha nem volt még olyan jó élni, mint most, és a helyzet egyre csak javul.

A feleségével és két gyermekével Newcastle Upon Tyne közelében élő Ridley „racionális optimistának” tartja magát – racionálisnak, mert alaposan mérlegelte a rendelkezésre álló bizonyítékokat, és optimistának, mert e bizonyítékok szerint az emberi haladás elkerülhetetlen és kedvező hatású. Ezt kívánja bebizonyítani legújabb, The Rational Optimist (A racionális optimista) címmel kiadott könyvében is. Mivel dolgozott már külföldi tudósítóként, zoológusként, közgazdászként és pénzügyi szakemberként, emellett több díjnyertes tudományos témájú könyvet is írt, az ötvenkét éves Ridley sajátos szemszögből látja a világot. A modern élet állandó hajszájától hátrább lépve nagyszabású vállalkozásként tekint az emberiségre, amely az elmúlt százezer évben gyakorlatilag folyamatosan csak fejlődött. Állításait megbízható tényekkel támasztja alá.

– Sokan azt mondják, dilis vagyok, amiért szerintem a világ egyre jobb lesz, de a könyvben ismertetett statisztikák vagy adatok egyikét sem sikerült megcáfolni – magyarázza. Nem őrültség abban hinni, hogy szép jövő vár az emberekre és a bolygóra.

Ahelyett tehát, hogy folyton aggodalmaskodna és panaszkodna, miért ne tanulná meg, hogyan lehet vidám optimista, és miért ne láthatná a világot Matt Ridley szemével?

1. A fogyasztás táplálja a találmányokat
Egy becslés szerint csak Londonban tízmilliárdnál is több fajta termék kapható. Még ha elfogadjuk is, hogy sokan mélységes nyomorban élnek, tény, hogy nemzedékünk több kalóriához, watthoz, lóerőhöz, gigabyte-hoz, négyzetméterhez, légiút-kilométerhez, hektáronkénti terméshozamhoz, egy liter benzinnel megtehető úthoz, no meg persze pénzhez férhet hozzá, mint bárki azelőtt. És ez így is fog folytatódni, amíg ezeket a dolgokat más dolgok előállítására használjuk. Minél jobban specializálódunk és minél többet cserélgetünk, annál jobban fogunk élni.

2. Önfenntartás? Ugyan már!
Reggel 9 óráig lezuhanyoztam, amihez a vizet az Északi-tengerből kitermelt gáz melegítette fel; megborotválkoztam egy amerikai borotvával, amelyhez brit szén elégetése adta az áramot; francia búzából készült kenyeret ettem új-zélandi vajjal és spanyol lekvárral; Srí Lanka-i teát főztem; indiai pamutból és ausztrál gyapjúból készült ruhákba bújtam; felvettem kínai bőrből és maláj gumiból készült cipőmet; és elolvastam a finn papírra kínai festékkel nyomtatott újságot. Sok száz ember munkájának parányi hányadát fogyasztottam el – ez a kereskedelem és a specializálódás varázsa. Az önfenntartás szegénységet jelent.

3. Tehetősebbek vagyunk
Az ötven évvel ezelőttihez képest – amikor én még csupán kétesztendős voltam – az átlagos ember ma csaknem háromszor annyi pénzt keres (az inflációt is figyelembe véve), egyharmaddal több kalóriát fogyaszt, harmadannyi gyermekét kénytelen eltemetni, és várhatóan egyharmaddal hosszabb ideig fog élni. Voltaképpen nehéz olyan térséget találni a világban, ahol rosszabbul élnek ma, mint akkor, annak ellenére is, hogy a bolygó lakossága ez idő alatt a duplájára nőtt. Összességében tehát megállapíthatjuk, hogy a világban végbement változások elképesztően és rendkívül nagy mértékben kedvezőek voltak.

4. Most a legrosszabb?
Badarság! A születésem idején jómódúnak tekintett angol középosztálybeli családok ma a szegénységküszöb alatt élőnek számítanának. Az akkori átlagos dolgozó valójában kevesebbet keresett (reálértéken számítva), mint mai megfelelője, ha három gyermekkel munkanélküli-segélyen él.

5. Csökken a nyomor
Nem csak a gazdagok lettek gazdagabbak. A szegényebb rétegek fogyasztása 1980 és 2000 között a kétszeresére nőtt. A kínaiak tízszer gazdagabbak és 28 évvel tovább élnek, mint 50 éve. A nigériaiak kétszer lettek gazdagabbak, és 9 évvel élnek tovább. A világon igazán súlyos nyomorban élők aránya több mint a felével csökkent. Az ENSZ szerint az elmúlt 50 évben többet mérséklődött a szegénység, mint az azt megelőző 500 esztendőben.

6. Ragyogó eredmények
Gazdagabbak, egészségesebbek, okosabbak, hosszabb életűek és szabadabbak vagyunk, mint valaha, mert a négy alapvető szükséglet – az étel, a ruha, az üzemanyag és a hajlék – ára csökkent. 1800-ban egy munkásnak hat órát kellett dolgoznia egyetlen, egy órán át világító gyertyáért. 1880-ban a petróleumlámpa ugyanennyi időre elegendő üzemanyagáért már csak 15 percet. 1950-ben 8 másodpercet kellett dolgozni egy óra világosságért, ma pedig fél másodpercet.

Vote it up
923
Tetszett?Szavazzon rá!