Érdekességek a tűzijátékokról

Furcsa és lenyűgöző, de mindenképpen igaz tények az augusztus 20-ai ünnep legfőbb látványosságáról

A tűzijáték legkorábbi írásos említése a 7. századi Kínából származik, de a szakértők úgy vélik, hogy már több, mint kétezer évvel ezelőtt feltalálták.

 Az első rakétákat kénnel, szénnel és kálium-nitráttal megtöltött bambuszcsövekből készítették. A zöld bambuszhajtások robbantak a legnagyobbat.

 Napjainkban is Kína a világ legjelentősebb tűzijátékgyártója: becslések szerint a világtermelés 90 százalékáért felel.

 A tűzijátékgyárak dolgozóinak tetőtől talpig pamutruhát kell viselniük. A műszálas anyagok statikus elektromosságot termelhetnek, melytől belobbanhatnak a tűzijátékok.

 Miután kilőtték a tűzijáték-rakétákat Marie Antoinette és XVI. Lajos házasságkötésének tiszteletére, a Concorde téren 132 embert taposott halálra a pánikba esett, tolongó tömeg.

 I. Erzsébet angol királynő uralkodása alatt a tűzijáték az ünnepségek kedvelt elemévé vált. A királynő még az „Anglia tűzmestere” címet is létrehozta.

 Ahogy a villámlásnál, a tűzijátéknál is igaz, hogy a fénye gyorsabban terjed, mint a robbanás hangja. Kitalálhatja, milyen messze lőtték fel a rakétát, ha számolja a másodperceket a fény és a hangjelenség között. A számot ossza el hárommal, így megkapja a kilométerben mért távolságot.

 A tűzijáték egy henger alakú rakétatestből áll, melyet apró, gyúlékony golyócskákkal töltenek meg. Mindegyikből egy-egy fényfolt keletkezik. Amikor meggyújtják, a golyócskák egyszerre robbannak fel, és egy óriási hanghullám kíséretében fénygömböt rajzolnak az égre.

 Az 1830-as években olasz tűzijáték-készítők elkezdték szélesíteni a színek palettáját. A tűzijáték színe a felhasznált fémektől függ. Íme, a színek, és hogy melyik fém idézi elő őket:

Kék: réz, zöld: bárium, narancssárga: kalcium, piros: lítium és stroncium sói, sárga: nátrium, fehér: alumínium és titán.

Tűzijáték a Dunán

 Az 1990-es években váltak népszerűvé a különféle alakokat formázó tűzijátékok. Manapság a szikrák akár mosolygó arc, szív, csillag, sőt a Szaturnusz bolygó alakját is felvehetik. Hogy lehetséges ez? Egyszerűen: a töltet golyócskáit a kívánt formában és színben egy kartonpapír betéthez rögzítik. Ez meggyújtáskor arra kényszeríti a golyócskákat, hogy a megfelelő mintába rendeződve robbanjanak ki.

 Az alakokat formázó tűzijátékokkal az az egyetlen probléma, hogy bármilyen szögben robbanhatnak, ezért előfordul, hogy a földről nézve fejjel lefelé, oldalról vagy lapjával látszanak. A látványtervezők rendszerint négy, öt vagy hat darabot lőnek fel egy időben egy adott formából, így sokkal nagyobb az esély, hogy a nézők legalább egyet-kettőt a tervezett alakban látnak.

 Az égő szikrák hőmérséklete akár az 1000 °C-ot is elérheti.

 A világ legnagyobb tűzijátékparádéja a kuvaiti alkotmány 50 éves évfordulójára 2012. november 10-én Kuvaitvárosban rendezett ünnepségsorozat része volt. A 64 perces műsorban 77 282 darab tűzijátékot lőttek fel a tengerpart egy 5 km-es szakasza mentén.

 Írországban a mindenszentek körüli időszakot ünneplik tűzijátékkal. Az Egyesült Királyságban a november 5-ei Guy Fawkes Night a nagy tűzijátékos esemény. Franciaországban július 14-ét, a Bastille elfoglalásának napját teszi emlékezetessé, az Egyesült Államokban pedig a függetlenség napjának, július 4-ének a fő attrakciója.

 Ha nagyon epedezne a tűzijátékok iránt, költözzön a floridai Orlando városába! A közelben fekszik ugyanis Disneyland, ahol évente több, mint ezer tűzijáték-show látható.

 2010. május 8-án a Fülöp-szigeteki Pyroworks International Inc. 30 másodperc alatt 125 801 tűzijáték kilövésével világcsúcsot állított fel.

 A világ legnagyobb tűzijáték-rakétáját a 12. nemzetközi tűzijáték-szimpózium alatt lőtték fel, melyet 2010 októberében Portugáliában, Oporto és Vila Nova de Gaia városokban rendeztek. A portugál Associaçao Nacional de Empresas de Produtos Explosivos egy 13,4 kg súlyú, masszív rakétát készített a bemutatóra. A 7 méter hosszú rakétának 33 hajtóműve volt, és több, mint 98 méter magasra repült.

Vote it up
299
Tetszett?Szavazzon rá!