Így fusson télen

Sportosabb életet akar élni? A kocogás nem rossz, ám a hideg, csúszós időben akár veszélyes is lehet. Így csökkentheti a kockázatot

Öltözzön rétegesen
A több rétegnyi ruha szigetel, megőrzi a testéből kiáramló hőt. – A szintetikus ruhadarabok a legjobbak, mert könnyűek és elvezetik az izzadságot – mondja Bruce Bowen, egy kanadai futóklub elnöke. A többi anyag magába szívja a nedvességet, így izzadáskor a ruha nyirkos lesz, ami kényelmetlen, és dörzsölheti a bőrt.

A helyes öltözék: (1) Balaclava maszk vagy fejpánt; (2) kesztyű; (3) hosszú ujjú póló és gyapjúpulóver; (4) jól szellőző és szélálló dzseki; (5) a futónadrág alatt hosszú alsó; (6) átlagos futócipő.

Melegítsen és nyújtózzon a szobában
– A szokásos bemelegítés és nyújtózkodás előtt két-három percig végezzen gyakorlatokat zárt helyiségben, például sétáljon futópadon, ugrókötelezzen vagy lépcsőzzön – javasolja Jenna Wentzell wolfville-i szakoktató. – A meleg, kényelmes környezetben alaposabban végrehajtja a bemelegítő, nyújtózkodó gyakorlatokat, mint odakint a hidegben.

Védje a szemét és a bőrét
A hóról visszaverődő fény káros a bőrnek, ezért használjon napvédőt. Ha süt a nap, fusson napszemüvegben. – Kenjen egy kevés vazelint az arcára és az ajkára – tanácsolja Bowen, aki mindig ajakbalzsamot használ futáshoz.

Óvakodjon a fagyástól
Hogy bekövetkezik-e fagyás, az a hőmérséklettől, a széltől és a testfelületek védelmétől függ. – Nagy hidegben a szabadban edzők fokozottabban figyeljenek testük jelzéseire – figyelmeztet Wentzell. – Ha valahol égést, bizsergést érez, majd utána semmit, illetve a bőre megkeményedik és elsápad, lehet, hogy fagyás történt. – Ilyenkor a felületet le kell fedni, és meleg, nedves ruhával áttörölni.

Hogy el ne csússzon
Kaphatók a futócipőre helyezhető csúszásgátló talpak. – Én az ilyen megoldásokat nem tudtam megszokni – ismeri el Bowen. – Inkább kisebb léptekkel futok és lassítom a tempót.

Ne fusson egyedül
– A legbiztonságosabb, ha partnerrel vagy társaságban fut – mondja Bowen. Ha erre nincs lehetősége, vigyen mobilt magával, ne fusson el messzire az otthonától, és tudassa valakivel az útvonalát, illetve a várható visszaérkezés idejét.

Néha ajánlatosabb bent maradni
Komoly mínuszok vagy viharos szél esetén, illetve ha minden csupa jég, menjen inkább az edzőterembe. – Ilyenkor megteszi a fedett pálya vagy a futópad is – állítja Bowen.

Vote it up
266
Tetszett?Szavazzon rá!