Amiért örülhetünk az öregedésnek

Fél évszázad alatt nagyon sokat javultak Európában az életkilátások. Íme, tíz bizonyíték erre

Kapcsolódó cikkek

Az európaiak tovább élnek, és egészségesebbek maradnak
Az elmúlt fél évszázad során számottevően javultak az életkilátások. A hivatalos uniós adatok szerint egy ma 65 éves európai arra számíthat, hogy 85 éves koráig él. Talán még fontosabb, hogy ebből kilenc „egészséges életévre” számíthat, vagyis nem kell tartania fizikai, illetve szellemi képességeinek komoly csökkenésétől.

A skandináv országokban, elsősorban Norvégiában a férfiak és a nők még a 80. születésnapjukat is jó egészségben ünneplik.

Minél idősebbek vagyunk, annál gazdagabbak
Az 50 felettiek a társadalom messze leggazdagabb tagjai, a magánvagyon legalább 75%-a az ő kezükben van az Európai Unióban. Vagyon szempontjából az 55 és 64 közöttiek a legjobb évek, de a következő évtizedben is csak minimális a csökkenés, tehát a társadalom második legtehetősebb csoportja a 65 és 74 év közöttieké.

Minél gazdagabbak vagyunk, annál többet költhetünk...
A hirdetők azelőtt leginkább a fiatal fogyasztókat vették célba. Most át kell gondolniuk stratégiájukat, mivel az EU-ban ezek az 50 felettiek fedezik az összes fogyasztói kiadások felét, és a gyermekeiknél többet költenek luxusutazásra, okosautókra és drága ingatlanokra.

...és annál többet kapunk ingyen
Európában a legtöbb szociális kiadás a 60 felettiekre fordítódik. Ők azok, akik nyugdíjat kapnak és kedvezményeket a közösségi közlekedésben. Akik már nyugdíjba vonultak, illetve már nincs iskoláskorú gyermekük, nyaralhatnak a főszezonon kívüli időszakokban, mehetnek étterembe olyankor, amikor azok alacsonyabb árakat kínálnak, és számos szórakozási lehetőséget olcsóbban vehetnek igénybe.

Az öregek már nem öregek módjára viselkednek
Leonard Cohen kanadai énekes a 79. születésnapja előtti hónapokat egy igen sikeres európai turnéval töltötte. Mick Jagger alig néhány héttel a 70. születésnapja előtt a Glastonbury Fesztivál színpadján parádézott a Rolling Stones legnagyobb, legkeményebb slágereivel. És bármelyik veterán rocksztár lép színpadra, kortársai ezrei ropják a táncot a közönség soraiban.

Mostanában az 50 felettiek ugyanolyan arányban sportolnak rendszeresen, mint az 50 alattiak. És ha már a testedzésről beszélünk…

A szex nem szűnik meg 60 éves kor után… vagy 70 után… vagy később
A válások száma mindenütt megnőtt az EU-ban. Tehát rengeteg az olyan 60 éves és annál idősebb európai, aki egyedülálló, egészséges, tehetős … és keresi a szerelmet. Virágzanak az 50 felettieknek szóló online randiügynökségek. Az 50 felettieknek még a teherbe eséstől sem kell félniük. És ha már erről beszélünk …

Sokkal jobb móka nagyszülőnek lenni
Csodás dolog, ha az embernek gyereke van, de azzal együtt jár a pelenkázás, a kisgyerekkori hisztik, a kamaszkori válságok – és mostanában még huszonéves korukban is velünk laknak, eltartjuk őket. A nagyszülőnek viszont csak az öröm jut, hogy láthatja az unokái fejlődését, élvezheti a társaságukat és szeretheti őket kötöttségek nélkül.

Táncoló idős párAz internet nagyszerű az 50 felettieknek
Noha az idősebbek többsége nem tölti a napját a képernyő(k) előtt, nem twitterezik és facebookol állandóan, mint a 30 alattiak, de sokkal kevésbé ódzkodnak az új technikáktól, mint gondolnánk.

Valójában valamivel több 50 felettinek van számítógépe, mint amennyi 50 alattinak. Az idősebbek ma már vásárolnak online, letöltenek zenét, filmeket, tévéműsorokat, és a családdal, barátokkal való kapcsolattartásra használják a közösségi médiát. Az pedig, hogy mindezt megtehetik úgy, hogy el sem mennek otthonról, átalakítja az idősek életét.

Minél idősebbek vagyunk, annál többet engedhetünk meg magunknak
Minél idősebbek leszünk, annál kevesebbet törődünk mások véleményével, tehát végre ki is mondhatjuk, amit valójában gondolunk. Csodás módon nem halljuk meg azt a telefonhívást, amihez nincs kedvünk. Meg tudunk feledkezni arról a partiról, ahová nem szívesen mennénk. Az emberek pedig mindig azt mondják, milyen jól nézünk ki, mert már azon is csodálkoznak, hogy még élünk. Mindez megmagyarázza, miért van az, hogy …

Az idősek feltűnően boldogok
A nyugati világban a boldogságról végzett felmérések meglepő hasonlóságokat mutatnak. A fiatalok általában boldogok és optimisták. Aztán belépnek a való világba, meg kell küzdeniük a munkahelyért, párt találni és gyereket nevelni. Ezért a boldogságszintjük számottevően esik a 30-as éveik végétől az 50-es éveik közepéig.

A Maastrichti Egyetem felmérése szerint aztán megint emelkedni kezd: egy átlagos ember 65 évesen ugyanolyan boldog, mint 25 évesen volt. És ha nem töpreng azon, hogy mennyi előnnyel jár manapság öregnek lenni, feltehetően még boldogabb lesz.

Vote it up
237
Tetszett?Szavazzon rá!