Tizenegy fogyitipp

Ha leadna pár kilót, ne borítsa fel teljesen étkezési és testedzési szokásait. Kezdetnek néhány apró trükk is megteszi. Például ezek

Öt-hat alkalommal egyen naponta
Egy dél-afrikai vizsgálat kimutatta, hogy azok a férfiak, akik a reggelijüket a délelőtt folyamán több részletben fogyasztották el, ebédre 30 százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztottak, mint azok, akik egy alkalommal falták fel ugyanazt a reggeli táplálékot. Más vizsgálatok szerint a többszöri falatozás azonos kalóriafogyasztás esetén is kisebb mértékű a vércukorszint-ingadozás, ezáltal nem lép fel éhségérzet.

A nagy kalóriatartalmú étel legyen dísz
Ahelyett hogy egy adag jégkrémre tesz egy-két bogyós gyümölcsöt, egy tál szederre vagy áfonyára kanalazzon egy kis fagyit. A chipsek számát úgy csökkentse, hogy minden falathoz jó sok salsaszószt eszik. A sajt legyen a saláta koronája. Ne egyen egész steaket zöld körettel, hanem tegyen pár csík grillezett húst a salátára.

Reggeli után főleg vizet igyon
A nap első étkezéséhez ihat narancslevet, de azután a cukros üdítők és dzsúszok helyett válassza a vizet. Biztos hallott már róla, hogy az édesített italokban rengeteg kalória van. De azt talán nem tudja, hogy a sok kalória ellenére a cukros vagy rostos üdítők nem adnak olyan teltségérzetet, mint az ételek. Vagyis egyen-igyon, csak ésszel!

Cserélje tányérját kisebbre
Több vizsgálat is bebizonyította, hogy minél több étel van előttünk, annál többet eszünk, függetlenül attól, mennyire vagyunk éhesek. Ezért a főfogást ne nagy tányéron tálalja (amely szánalmasan üresnek tűnik, ha nem rakja púposra étellel), hanem kisebb salátástányéron. Ugyanez igaz az italokra is. A félliteres korsókat és hatalmas kávésbögréket cserélje 2-3 decis poharakra és csészékre.

Mindig ugyanott egyen
Válassza ki az egyik széket az asztalnál, és mindig azon ülve egyen, akár főétkezésről van szó, akár csak nassolásról. Tehát nincs falatozás a tévé előtt, az íróasztalnál vagy a hálószobában. Ma már nem tudjuk, mikor vált az egész lakás étkezővé, de ha állandó helyen eszik, nem fogja feleslegesen teletömni a hasát.

Minden étkezésnél egyen nyers ételt is
Vagyis zöldséget vagy gyümölcsöt. Vágjon fel sárgarépát, zellert, retket, karalábét, narancsot, barackot, almát, de csipegethet borsót is. Tegyen belőlük egy tállal az asztal közepére, és addig ne bontsanak asztalt, míg az ki nem ürül. Ezek a falatok egészségesek, jóllakatnak és kiiktatják a magas kalóriatartalmú főtt ételeket.

Ne vegyen otthonra nehéz ételeket
Tortát, jégkrémet, burgonyapelyhet, vajas sütit kivételes alkalmakkor egyen, amikor elmennek otthonról. Ha otthonra vesz egy karton jégkrémet, sitty-sutty meg fogja enni. Kell ez a kísértés?

Szolgálja fel az ételt, mint az étteremben
Vagyis tálaljon a konyhában, ahelyett hogy az étkezőasztalon osztaná ki az adagokat egy nagy tálból. Sőt: még az étkezés előtt tegye el a maradékot. Vagyis, ha kiürül a tányér, vége az étkezésnek. Nincs repeta az asztalról vagy a tűzhelyről.

Minden étkezéskor egyen salátát és levest
Számos tanulmány igazolta már, hogy ha lédús ételeket, például cukkinit, paradicsomot vagy uborkát is eszünk, kevesebb kalóriát fogyasztunk. Hasonló hatást érhetünk el a salátákkal és levesekkel, de utóbbiak ne legyenek krémesek. Ám az ivástól ne várjunk csodát. Mivel a szervezet különböző módon kezeli az éhséget és a szomjúságot, folyadéktól (üdítőtől, teától, kávétól vagy dzsúsztól) nem leszünk telítettek.

Zöldséget az ételekbe!
Brokkolival, sárgarépával vagy paradicsommal kétszer annyi tésztasalátát ehet, mint majonézzel, mégis ugyanannyi kalóriát fogyaszt. Ez a wokban, serpernyőben sütött ételekre is vonatkozik. Az omlett is gazdagabb, laktatóbb lesz, ha zöldséget ad hozzá extra tojás helyett.

Kerülje a fehér ételeket
Az alacsony szénhidráttartalmú diétának megvan a tudományos alapja: a finom lisztből és hozzáadott cukorból nyert nagy mennyiségű egyszerű szénhidrátok felborítják vércukorszintjét, ami súlygyarapodáshoz vezet. De nem kell kiönteni a gyereket a fürdővízzel. A cukrot, a fehér rizst és finom lisztet kerülje, de teljes kiőrlésű lisztből készült gabonakészítményeket és barna rizst nyugodtan fogyaszthat. Egy 74 ezer nő bevonásával végzett harvardi vizsgálat szerint azok, akik napi két adag teljes kiőrlésű lisztből készült terméket fogyasztottak, 49 százalékkal kisebb valószínűséggel híztak el, mint azok, akik fehér ételeket ettek.

Vote it up
442
Tetszett?Szavazzon rá!