Vizeletgondok

Tudja, mi okozza a húgyúti fertőzést? Miért gyakoribb az életkor előrehaladtával? MIlyen tünetei vannak? Milyen módon előzheti meg?

Az emberi test sajátosságai miatt a vizeletkiválasztó rendszerben gyakoriak a bakteriális fertőzések. A nőknek akár a fele is szembesülhet e problémával legalább egyszer – a férfiak körében csak 12 százalék az arány –, részben azért, mert a baktériumoknak kisebb távolságot kell megtenniük a végbélnyílástól (ahová az ürülékkel kerülnek) a húgycső nyílásáig.

A közhiedelemmel ellentétben a húgyúti fertőzések kockázata mindkét nemnél megnő az évek múlásával. Az 50 év feletti férfiaknak gyakran megnagyobbodott a prosztatájuk, ami akadályozhatja a vizelet kiürülését, így az elég ideig panghat a húgyhólyagban a baktériumok elszaporodásához. Idősebb nőknél kevesebb termelődik a húgyutak falát védő nyálkahártyát ellenállóbbá tevő ösztrogénből. – Szerencsére a menopauzán túl lévő nőknél a hüvelyi ösztrogénszint emelhető kapszulákkal vagy krémekkel – mondja dr. Suzanne E. Geerlings, az amszterdami Akadémiai Orvostudományi Központ fertőző betegségekkel foglalkozó orvosa.

A húgyúti fertőzés jellegzetes tünete a gyakori és heves vizelési inger, a kismedencei (alhasi) fájdalom és a vizeléskor tapasztalt égető érzés, sok idős embernél viszont semmiféle tünetet nem okoz. Ez nem feltétlenül probléma: a mikrobák sokszor semmilyen kárt nem tesznek a tünetmentes emberek testében. Az Európai Urológiai Szövetség csak akkor ajánlja antibiotikumok használatát, ha a fertőzés panaszt okoz, mivel ezek túl gyakori felírása elősegíti a gyógyszereknek ellenálló „szuperbacik” kialakulását és elterjedését. (Kivételt jelent, ha fennáll a vesemedence-gyulladás vagy egyéb szövődmény kialakulásának a veszélye.)

A húgyúti fertőzések
80–90 százalékát
E. coli baktériumok okozzák

A fertőzés első tünete lehet a zavartság vagy delírium. E tünetek váratlan jelentkezése esetén forduljon orvoshoz, aki kiderítheti, hogy a problémát húgyúti fertőzés okozza-e, és ennek alapján javasol kezelést. Bár a húgyúti fertőzés kiújulása nem szokatlan, nagy mennyiségű folyadék bevitelével csökkenthető ennek kockázata.

Népszerű természetes ellenszer a tőzegáfonyalé – ez a gyümölcs A típusú proantocianidineket tartalmaz, olyan flavonoidokat, amelyek gátolják a baktériumok megtapadását a húgyhólyag falán. Mindazonáltal a fertőzések kezelésére vagy megelőzésére való alkalmasságának vizsgálata eddig nem hozott egyértelmű eredményt. Bajt biztosan nem okoz a tőzegáfonyalé fogyasztása, de lehet, hogy semmivel sem hatásosabb, mint bármely más gyümölcsital.

Vote it up
222
Tetszett?Szavazzon rá!