Hat tanács, amelyet minden cukorbetegnek ismernie kéne

A gyakori és riasztó hipoglikémia könnyen megelőzhető

Mi okozza a hipoglikémiát?
Bizonyos gyógyszerek szedése, étkezések kihagyása, kevés szénhidrát fogyasztása és a túlzásba vitt testedzés is alacsony vércukorszintet idézhet elő. Az alváshiány és a túlzott alkoholfogyasztás is hozzájárulhat a glükózszint csökkenéséhez. Ha a vércukor bizonyos szint alá csökken – ez a legtöbb embernél 3,8 mmol/l –, különböző tünetekkel járhat.

Akiknek rendszeresen leesik a vércukorszintjük, azoknál esetleg nincsenek is panaszok, magyarázza dr. Michael Bergman a NYU Langone Orvosközpont endokrinológus professzora. A hipoglikémia-érzéketlenségnek nevezett jelenség gyakrabban fordul elő a régóta cukorbetegségben szenvedőknél.

Az enyhe hipoglikémiás roham esetén az átlagos cukorbeteg éhséget érez, émelyeg, ideges lesz, didereg és/vagy verejtékezik. Többen heves szívdobogásról is beszámolnak. A vércukor szintje gyakran éjszaka csökken le, s ilyenkor rémálmokat és verejtékezést okozhat. A közepes mértékű hipoglikémiás roham viselkedésbeli változásokkal, szorongással, zavartsággal vagy dühkitöréssel járhat. Nemritkán homályos látás, zavaros beszéd, egyensúly- és járászavar is előfordulhat. A hozzá nem értő környezet a tüneteket összekeverheti a részegség jeleivel. Ha nem kezelik, a súlyos hipoglikémia eszméletvesztést, görcsös rohamot, tartós idegrendszeri és szívkárosodást, kómát, sőt akár halált is okozhat. Itt elolvashatja, mi a teendő ilyen rohamok esetén.

Kövesse a 15-15-ös szabályt
Így működik: Ha alacsony a vércukorszintje (3,8 mmol/l alá esik) egyen vagy igyon 15 gramm gyorsan felszívódó szénhidrátot (például 1 dl gyümölcslevet). Akkor is tegye ezt, ha nem érez tüneteket. Pihenjen 15 percig, majd ismét ellenőrizze a vérglükózszintjét. Még mindig alacsony? Addig ismételje a folyamatot, amíg az egészséges tartományba nem kerül a vércukra. Győződjön meg róla, hogy elérte a normális szintet, mielőtt enni kezd, figyelmeztet dr. Elizabeth Halprin, a Harvard Orvosegyetem diabéteszközpontjának klinikai igazgatója. Ha egy órán belül nem esedékes a következő étkezés, addig fogyasszon szénhidrátot, nehogy újból leessen a vércukra.

Legyen önnél „gyorssegély”
Az enyhébb hipoglikémiás roham gyorsan megszüntethető kis adag cukros étellel vagy itallal, amely 15 grammnyi szénhidrátot tartalmaz. – Fontos, hogy ne túlozza el a glükózbevitelt – figyelmeztet dr. Halprin. – Ne feledje, hogy a tünetek tovább tarthatnak, mint az alacsony cukorszint. – Mindig legyen önnél 15-20 grammnak megfelelő, gyorsan felszívódó szénhidrát: három-négy glükóztabletta; négy-öt sós keksz; öt-hat darab cukorka; két teáskanál mazsola; fél csésze cukorszirup vagy cukros üdítő; egy pohár tej; egy teáskanál méz. Fontos: az édesítő szerek, ill. az édesítő szerekkel ízesített ’light’ üdítők nem alkalmasak a vércukorszint emelésére.

Törődjön a cukorszintjével, mielőtt vezetni kezd
Ha ön hipoglikémia-érzéketlenségben szenved – és csak túl későn érzékeli a tüneteket –, szakértők szerint másra kellene bíznia a vezetést. A kialvatlan sofőrökhöz hasonlóan a cukorbetegek se induljanak útra éhesen. Ellenőrizze a cukorszintjét, mielőtt beindítja a motort. Ha az nincs a javasolt tartományban, egyen, várjon 15 percet, majd ismét ellenőrizze. A biztonság kedvéért egyen fehérjében gazdag falatokat (egy kisebb almát vagy egy marék diákcsemegét), mielőtt elindul. Ha vezetés közben az alacsony cukorszint bármelyik tünetét érzi, azonnal álljon le.

Szerezzen be glukagonkészletet
Ha a cukorszint veszélyesen alacsonyra csökken, a beteg talán nem képes étellel vagy itallal kezelni magát. Ilyenkor hasznos a glukagon injekció, magyarázza dr. Bergman. A glukagon hormon gyorsan megemeli a vércukor szintjét. Orvosa felírhat önnek glukagon sürgősségi készletet, amelyet olyan helyen kell tartani, hogy családtagjai vagy kollégái könnyen hozzáférnek.

Tájékoztassa környezetét
Fontos, hogy súlyos hipoglikémiás roham esetén tudjon környezete állapotáról. A gyógyászati segédeszközök boltjában kapható karperecen jelezheti cukorbetegségét, de divatos ékszereken vagy akár tetováláson is viselheti a szükséges információt. A legfejlettebb azonosító rendszer USB adathordozót is tartalmaz, amelyre a beteg többféle egészségügyi adatát rögzíteni lehet.

Legyen profi szintmérő
Ahhoz, hogy észlelje a vércukorszint csökkenését, rendszeresen mérnie kell azt. Megbízható eredményeket akkor kap, ha a gyártó előírásai szerint jár el: mérőjét szobahőmérsékleten tárolja, ellenőrzi a csíkok lejárati dátumát, és meleg, szappanos vízzel megmossa (és alaposa megszárítja) a kezét, mielőtt megszúrja az ujját. A magas páratartalom, a lejárt tesztcsíkok és a nedves ujjak zavarják a mérést. Jegyezze fel az eredményeit, ma már akár a telefonján is futtathat erre a célra készített alkalmazást. Az eredményekről tájékoztassa orvosát.

Vote it up
180
Tetszett?Szavazzon rá!